hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.
hirdetés

Veszélyes az interneten rendelt gyógyszer

A hamis gyógyszerek piaca sajnos virágzott az utóbbi években. A terjesztők sokszor egészen egyszerű eladási taktikákat választanak, derül ki a Növekedés.hu összeállításából.

hirdetés

Online levelekben vagy a közösségi oldalakon hirdetnek meg olyan készítményeket, amelyeket a többség szégyell személyesen beszerezni. Épp ezért a bűnszervezetek óriási mennyiségben adnak el elhízás, merevedési zavar vagy nemi betegség elleni készítményeket. De a kamu fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, illetve a rák és az AIDS gyógyszerek is kifejezetten jól fogynak a fekete piacon. Különösen kritikus a helyzet a fejlődő országokban, ahol 10 eladott gyógyszerből 1 hamisítványnak számít. Csak a maláriára és a tüdőgyulladásra szedett hamis készítmények szedésébe évente mintegy 250 ezer gyerek hal bele.

A bűnbandák visszaszorítása viszont nem egyszerű mivel nem pár nagy szervezet kezében futnak össze a szálak. Ez az illegális piac roppant mód fel van aprózódva. Rengeteg a nagy kárt okozó kishal. A kamukészítményeket gyártása részben Európában zajlik. Az Europol említett akciója során idén 9 illegális laboratóriumot derítettek fel és zártak be. De a hamis gyógyszerek termelése túlnyomórészt Indiában illetve Kínában zajlik. A bűnszervezetek gyorsan reagálnak a piaci változásokra: az Egyesült Államokban amint a biztosítók egy része már nem fedezte tovább az egyik rákgyógyszert, a másolatok máris elárasztották a világhálót.

A szerek egy részében semmiféle hatóanyag nincs. A kukoricakeményítőből és burgonyából készült malária gyógyszerek például kifejezetten népszerűek a szegény országokban, annak ellenére, hogy semmiféle hatásuk nincs. Gyerekeknek szánt hamis gyógyszerekben találtak már nyomtató festéket és arzént is. A lefoglalt köhögés elleni szirupokban olyan erős ópioidot is szoktak találni, amely idővel függőséget okozhat és rombolhatja a központi idegrendszert. Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint az illegális gyógyszerek eladása évente mintegy 30 milliárd dolláros üzletnek számít, írja a Növekedés.hu.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés