hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Vérnyomáscsökkentő segítheti a sebgyógyulást

Az angiotenzin-1-receptor antagonista valzartán – egerekkel és sertésekkel végzett kísérletek alapján – elősegíti a sebgyógyulást.

hirdetés

Az angiotenzin-1-receptor antagonista valzartán külsőleg, gél formában alkalmazva gyorsítja a sebgyógyulást. Az egyébként vérnyomáscsökkentőként alkalmazott hatóanyag használata elsősorban a nehezen gyógyuló diabéteszes sebek és az idős betegek sebeinek gyógyításánál tűnik ígéretesnek.

Mivel az egerekkel és a sertésekkel végzett kísérletek eredményesen zárultak, a Johns Hopkins Egyetem kutatói minél korábban szeretnék a humán vizsgálatokat is elkezdeni.

Hogyan serkenti a sebgyógyulást a vérnyomáscsökkentő?

A valzartán sebgyógyulás terén mutatott kedvező hatása azzal magyarázható, hogy a renin-angiotenzin rendszerrel (RAS) a bőr is ellátott. A RAS a bőrben a gyulladásos reakciók, illetve a kollagénlerakódás befolyásolása révén képes a sebgyógyulást kedvező irányba terelni. Mint korábbi vizsgálatokból kiderült, cukorbetegeknél és időskorúaknál a bőrben a RAS diszregulációja igazolható.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_kellyvandellen'>kellyvandellen / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

A valzartán hatásosabb, mint a lozartán vagy a kaptopril

A lozartánt, a valzartánt, illetve az angiotenzin konvertáló enzimet (ACE) gátló kaptopril különféle külsőleges formulációit tesztelték a kutatók. Egereknél az egy százalékos koncentrációjú valzartán alkalmazása bizonyult a leghatékonyabbnak, mégpedig abban az esetben, ha a készítményt a seb keletkezésének a hetedik napjától alkalmazták, azaz akkortól, amikortól a sebgyógyulás az inflammatorikus fázist követően a proliferációs szakaszba lép.

Fiatal diabéteszes egereknél az egy százalékos valzartán gél alkalmazása az esetek mintegy 50 százalékában komplett sebgyógyulást eredményezett, szemben a placebo ágon tapasztalt 10 százalékos aránnyal.

Rövid időn belül kollagénben dús új bőr jön létre valzartán hatására

Mivel a humán bőr az egérénél jóval nagyobb hasonlóságot mutat a sertésével, sertéseknél is megvizsgálták a valzartános gél sebgyógyulásban mutatott hatásosságát. Sertéseknél a gél alkalmazása valamennyi állatnál gyógyuláshoz vezetett 50 napon belül, miközben ugyanezen idő alatt a placebóval kezelt sebek közül egyetlen sem gyógyult be. Továbbá, a valzartánnal kezelt állatoknál az újonnan képződött epidermisz stabilabbnak bizonyult, illetve a kollagénréteg vastagabbnak és rendezettebb kollagén rostokkal rendelkezőnek mutatkozott, mint a placebo-csoportban tapasztalt.

Alacsony szisztémás valzartán-szint jellemzi a sebgyógyító kezelést

A valzartán külsőleges alkalmazása alacsony szisztémás hatóanyag-expozícióval jár együtt. Sertéseknél a dermális kezelés kezdetén 1–50 nmol-os koncentrációkat mértek a vérben, míg a terápia vége felé ezek az értékek nulla felé tartottak. Az összehasonlítás kedvéért: a valzartán orális adagolását követően jellemzően 4000–5000 nmol-os vérszintek mérhetők. Ebből eredően a valzartán külsőleges alkalmazása várhatóan kedvező mellékhatásspektrummal jár majd együtt.

 

(Forrás: J Invest Dermatol)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés