hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 14., vasárnap - Marcell.
hirdetés

Vényköteles fájdalomcsillapítók a halál szolgálatában?

A McGill Egyetem kutatói szerint a receptre felírt fájdalomcsillapítók túladagolása miatti halálesetek száma meghaladja a heroin és a kokain okozta halálozást. 

hirdetés
A tanulmány ijesztő számadatokkal hívta fel a figyelmet az említett gyógyszerekkel kapcsolatban. Jelenleg az Egyesült Államok és Kanada foglalja el az opioid (természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületek, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak) fogyasztók világranglistájának első két dobogós helyét. Az USA-ban 2010-ben több mint 16 000 ember halálát okozták a fájdalomcsillapítók.

Nicholas King, az egyetem Biógyógyászati Etikai Tanszékének és Általános Orvostudomány Karának képviselője elmondta, hogy a tanulmány közzétételével elsődleges céljuk a közvélemény tájékoztatása volt. A tények alátámasztására King és kutatócsapata a szakirodalmat és a statisztikai adatokat felhasználva keresett bizonyítékokat a jelenségre.

A kutatások vezetője elmondta, hogy keresik az okait annak, hogy miért hal meg évente több ezer ember, és mi okozza a halálozási arány növekedését az elmúlt két évtizedben. A vizsgálat során 17 összefüggést találtak az opioid származékok használata és a halálozások magas száma között. A vényköteles gyógyszerek értékesítési volumenének növekedése, a kimondottan erős és hosszú hatást garantáló hatóanyag-kombinációk (oxycontin és metadon), egyéb kapcsolódó legális és illegális drogok, valamint a társadalmi – demográfiai hatások kerültek elsődleges okként megjelölésre.

A professzor hozzáfűzte, hogy az internetes gyógyszereladások, az orvosok hibás terápiás döntései és a betegekre ható, médiában megjelenő különféle hírek szintén lényeges szerepet játszanak a fellelhető okok között.

Dr. King összegzésében taglalta, hogy kutatási eredményeik megbízható válaszokat adnak az opioid túladagolásának járványszerű terjedésére, amely hasznos kiindulási alapot szolgáltat az orvosok és a politikai döntéshozók számára, hogy kialakíthassák stratégiájukat a jövőre nézve.

Tóth Ilona
a szerző cikkei

(forrás: WorldPharmaNews)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés