2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Vény nélkül kapható gombaellenes szerek

A gyógyszeres terápia lehetőségei magukban foglalják a külsőlegesen (pl. kenőcsök, krémek, gélek, gyógyszeres körömlakkok, hüvelykapszulák, oldatok) és a szisztémásan alkalmazott (pl. tabletták, kapszulák) gombaellenes készítményeket, melyek közül az utóbbiak vénykötelesek.

A gombás fertőzés kórokozói között elsősorban fonalas és élesztőgombák fordulnak elő. A bőr hámsejtjeinek, a körmöknek és a hajas fejbőrnek a gombás fertőzéseit általában fonalas gombák okozzák; ezek mutathatók ki például lábgomba esetén is. A nyálkahártyák és a testhajlatok mikózisai – pl. csecsemők soor fertőzése, hüvelygomba – általában az élesztőgombákhoz tartozó Candida albicans túlszaporodásával jellemezhetők (1, 2).

A gyógyszeres terápia lehetőségei magukban foglalják a külsőlegesen (pl. kenőcsök, krémek, gélek, gyógyszeres körömlakkok, hüvelykapszulák, oldatok) és a szisztémásan alkalmazott (pl. tabletták, kapszulák) gombaellenes készítményeket, melyek közül az utóbbiak vénykötelesek.

Bár a legkülönfélébb gombás fertőzések kezelésére állnak rendelkezésre vény nélkül kapható, külsőlegesen alkalmazható gyógyszerek, számos esetben orvoshoz kell irányítani a beteget. Bizonyos fennálló alapbetegségeknél (pl. diabétesz) és az immunrendszer általános gyengülésével járó kórképeknél (pl. HIV-fertőzés) a gombás fertőzések jelentkezésekor az öngyógyszerelés elkezdése helyett orvoshoz kell küldeni a beteget.

A bőrgomba kezelése

A bőr mikózisainak kezelésében kiemelkedő szerepük van az imidazolszármazékoknak (pl. klotrimazol, bifonazol, fentikonazol), az allilaminoknak (pl. terbinafin, naftifin), de elterjedtek a ciklopirox-olamint, a tolnaftátot, valamint a nátrium-paraklórbenzoátot tartalmazó készítmények is. A magisztrális készítmények között is találhatók antimikotikus hatásúak, például a vény nélkül kapható, bórsavat, fenolt és rezorcint tartalmazó Solutio Castellani sine fuchsino FoNo VII.

A hatóanyagok a legkülönfélébb gyógyszerformákban találhatók meg: krémek, gélek, kenőcsök, külsőleges oldatok, oldatos spray-k, porok. Sok esetben az alkalmazás helye határolja be a gyógyszerforma választását pl. cipőbe is szórható külsőleges por.

Az azol típusú hatóanyagok fungisztatikus hatásúak, ugyanakkor fungicid tulajdonságuk nincs. Erre vezethető vissza az, hogy alkalmazásuk időtartama általában 3-4 hét, ami amiatt szükséges, hogy a bőr – megújulási folyamatának részeként – megszabaduljon a növekedni és szaporodni nem képes gombáktól. A bifonazol az alkalmazását követően hosszabb ideig tartózkodik a bőrben, mint a klotrimazol, és tusolással sem mosható le a bőrről. A bifonazol napi egyszeri alkalmazása is elegendő, ami a készítményeivel szembeni beteg compliance-ét növeli.

A terbinafin, ami a gombák ergoszterinszintézisének egy korai lépésébe avatkozik be, fungicid hatású. Erre visszavezethetően a terbinafines külsőleges kezelés időtartama mindössze egy hét.

A bőr és a körmök mikózisainak kezelésében egyaránt használható ciklopirox és ciklopirox-olamin fungicid hatása az életfontosságú sejtépítő anyagok felvételének gátlásán alapul. Emellett a hatóanyag reaktív oxigén-szabadgyökök képződését is előidézi. Ez utóbbival magyarázható az a – többi antimikotikus hatóanyagtól eltérő – tulajdonsága, hogy a nyugalmi fázisban lévő, ergoszterint nem szintetizáló gombaformákat is képes elpusztítani.

A hatóanyagok eltérnek egymástól abban a tekintetben is, hogy naponta hányszor kell őket alkalmazni, illetve milyen hosszú ideig történő használatuk szükséges a terápia sikere érdekében. Abban azonban hasonlóságot mutatnak (a terbinafint kivéve), hogy a tünetek lecsengését követően is javasolt 2-4 hétig tovább használni az antimikotikus készítményeket, hogy a recidívák megelőzhetők legyenek (1–3). Például lábgomba esetén a betegtájékoztatók további 2 hét alkalmazást írnak elő, a Német Bőrgyógyászati Társaság ugyanebben az esetben 3–4 hetet javasol (2, 3).

A bőr gombás megbetegedései közül az egyik leggyakoribb a lábgomba (Tinea pedis), ami a lábujjak közötti viszkető hámlással, majd később a bőr elfehéredésével és berepedezésével jár. A kezelésében alkalmazható néhány hatóanyag terápiás jellemzőinek az összefoglalása a táblázatban látható (1–3).

 

Hatóanyag

Milyen gyakorisággal kell alkalmazni?

Mennyi időn keresztül kell alkalmazni?

Megjegyzés

Terbinafin

napi 1×

1 hét

 

Bifonazol

napi 1×

3 hét

A recidíva megelőzése céljából a klinikai gyógyulás után 2 héten át folytatni kell a terápiát.

Ciklopirox-olamin

napi 2×

2 hét

Klotrimazol

napi 2-3×

3-4 hét

Naftifin

napi 1×

3 hét

(maximum 12 hét)

  1. táblázat: A lábgomba kezelésében alkalmazható néhány antimikotikus hatóanyag, és terápiás alkalmazásuk jellemzői (2, 3)


A gombás fertőzések megelőzésére számos tanács adható a betegeknek, beleértve tisztálkodási, öltözködési, strandolási stb. javaslatokat. A megelőzés gyógyszeres lehetőségei azonban erősen korlátozottak. Ismertek undecilénsav-tartalmú bőrtisztító készítmények, amik a bőr mikózisainak a megelőzésére, illetve a kiújulás gátlására alkalmazhatók. Továbbá, nátrium-paraklórbenzoát-tartalmú külsőleges por ajánlható a betegeknek a testhajlatok és a lábfej napi egyszeri behintésére (1–3).

A hajas fejbőr korpásodásának kezelése

A hajas fejbőr korpásodás formájában jelentkező gombásodása ketokonazoltartalmú samponnal kezelhető vagy dinátrium-undecilénamido-MEA-szulfoszukcinát és cink-pirition kombinációja javasolható a betegeknek (3).

A körömgomba kezelése

A körömgombát okozó kórokozók a kéz és a láb körmeit egyaránt megtámadhatják. A mikózisok terápiája jellemzően több hónapos időszakot ölel fel. A gyógyulás gombatenyésztéssel, illetve klinikai vizsgálattal igazolandó. Az antimikotikus kenőcsök, krémek, gélek, gyógyszeres körömlakkok alkalmazásának idő előtti megszakítása gyakran a gombás fertőzés kiújulását eredményezi.

A külsőlegesen alkalmazott készítmények (pl. ciklopirox-olamin, amorolfin, bifonazol hatóanyagokkal) antimikotikus hatásának a vastag és nehezen átjárható körömrétegek szabnak határt. A köröm megközelítőleg 100-szor vastagabb a bőr szarurétegénél, és körülbelül 25 egymáshoz szorosan illeszkedő réteg építi fel. Ennek a „gátnak” a leküzdésére a formulálási megoldások mellett (pl. a gyógyszeres körömlakkok viszonylag hosszú ideig képesek a köröm felületén rögzülni, hosszú kontaktidőt biztosítva) a külsőleges kezelést megelőző, fizikai és kémiai penetrációfokozó módszereket alkalmazzák. A fizikai módszerek közül kiemelendő a köröm hidratáltságának növelése; a körmök vízben áztatását, majd szárazra törlését követően alkalmazott lokális gombaellenes szerek hatása kifejezettebb, mintha előkészítés nélkül alkalmaznák azokat. A körmök reszelése, horzsolása a köröm vastagságát csökkenti, a hatóanyagok mikózishoz történő hozzáférhetőséget javítja. Emellett, különféle penetrációfokozó vegyületekkel, pl. karbamiddal is elérhető a köröm puhábbá, átjárhatóbbá tétele.

Alkalmazási előiratnak megfelelően a kéz körmeinek a külsőleges kezelése általában 6, míg a láb körmeié 9–12 hónapot vesz igénybe, miközben az antimikotikus gyógyszert – készítménytől függően – különböző gyakorisággal (pl. naponta vagy hetente) kell alkalmazni.

A körömgomba kezelésére szolgáló külsőleges készítményeknek csak ritka és jellemzően enyhe mellékhatásaik vannak. A készítmény valamely komponensére érzékeny egyének esetén a köröm melletti bőrterület kipirosodása, hámlása jöhet létre a kezelés eredményeként. Ennek az orvoslására cinktartalmú kenőcsök, paszták ajánlhatók a betegeknek (1–3).

A csecsemők soor fertőzésének kezelése

Az újszülötteknél és 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknél kialakuló szájpenész (soor oris) kezelésére legszélesebb körben alkalmazott gyógyszer a glicerines bórax (Glycerinum boraxatum FoNo VII.). A készítmény szinonim nevei, a rózsaméz vagy ritkábban a hagymaméz, illetve a répaméz is használatosak. Minden etetés, szoptatás után használandó, de legalább napi háromszori kezelésre van szükség. Szoptatás esetén az anya mellbimbóját és mellbimbóudvarát is minden szoptatást követően ecsetelni kell a glicerines bóraxszal (3).

A hüvelygomba kezelése

A gyógyszertárba feltételezett hüvelygombás panaszokkal betérő nők jelentős része helyesen diagnosztizálja a betegségét. Mégis, csak azoknak ajánlott a tára mellől hüvelygomba-ellenes OTC-szereket ajánlani, akik már korábban szenvedtek hüvelygombában, és felismerik annak a tüneteit. Akinél az elmúlt egy évben négyszer vagy többször fordult elő hasonló panaszokkal járó probléma, azt orvoshoz kell küldeni. Terhesség és szoptatás idején hüvelyfertőzésre utaló panaszokkal nőgyógyászt kell felkeresni, aki biztonsággal alkalmazható terápiás megoldást javasol.

A hüvely gombás fertőzésének az oka a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása. Akut és krónikus betegségek (pl. megfázás vagy cukorbetegség), az immunrendszer gyengülése vagy immunszuppresszáns szerekkel történő legyengítése, a menstruációs ciklus vagy a menopauza hormonális ingadozásai, valamint a helytelen intimhigiénia egyaránt a hüvelyflóra megzavarásához vezetnek.  Emellett, az antibiotikumok alkalmazása vagy a fogamzásgátlók szedése is negatívan hathat a hüvelyflórára.

A hüvelygomba kezelésére szolgáló lokális készítmények különböző gyógyszerformákban érhetők el; pl. hüvelykúp, hüvelytabletta, hüvelykapszula. Az antimikotikus hatóanyagúak közül klotrimazol vagy ekonazol hatóanyagúak vény nélkül kaphatók. Népszerűek a hüvelytablettát és krémet egyaránt tartalmazó, rövid ideig történő alkalmazást igénylő kombicsomagolások. Ezek a hatóanyag dózisától függően (500 mg vagy 200 mg klotrimazol hüvelytablettánként vagy hüvelykúponként) 1 vagy 3 napi terápiát tesznek szükségessé. A hüvelytablettát vagy -kapszulát az esti tisztálkodást követően, lefekvés előtt – a mellékelt applikátor segítségével kell felhelyezni. Ezzel szemben a krémet csak kívülről kell az érintett területre kenni, 1-2 héten keresztül napi 2-3 alkalommal. Lényeges, hogy menstruáció alatt a kezelés nem kivitelezhető, illetve a már megkezdett kezelést lehetőleg úgy kell időzíteni, hogy az a menstruáció kezdetéig befejeződjön. A kezelés alatt a nemi élet mellőzése javasolt. Amennyiben a panaszok enyhülnek, a terápiát akkor sem szabad három napnál hamarabb befejezni. Előfordulhat, hogy a háromnapos kezelés után sem javulnak a panaszok, ekkor szükséges a szakorvos felkeresése. A hüvelyben alkalmazott készítmények mellékhatásai nagyrészt a helyi irritációra korlátozódnak.

Az antimikotikus hatóanyagokon túl povidonjód-tartalmú hüvelykúp is ajánlható.

A gombás fertőzéssel együtt jár a hüvelyi pH megváltozása és a fiziológiás hüvelyflóra megbomlása. Mivel a hüvely egészséges, savas pH-jának biztosításában a tejsavat termelő baktériumok játszanak szerepet, a flóra-visszatelepítést szolgáló készítmények (hüvelytabletták, hüvelykapszulák, hüvelykúpok, tampon, intimkrém stb.) Lactobacillust, tejsavat, illetve különféle pre- és probiotikumokat tartalmazhatnak. A „flóra-visszatelepítés” általában a gombaellenes kezelést követő 6–12 napos folyamat.

Kiegészítő kezelésként újabban jelentek meg a sérült hüvelyhám épségét helyreállító, hegesedést elősegítő kúpok, habok, amik hatóanyagként C-vitamint, ezüst-kolloidot vagy hialuronsavat tartalmaznak.
Gombás fertőzésnél a szexuális partner kezelésére is szükség lehet, ami elsőként gombaellenes hatóanyagú krém vagy kenőcs alkalmazását jelenti a glans penis, illetve a fityma bőrén. A kombinációs csomagolású készítmények krémje megfelelő erre a célra (is) (1–3).

Ha az előírás szerinti lokális kezelések nem vezetnek eredményre, a diagnózis felállítása és az adekvát – valószínűleg szisztémás – gyógyszeres terápia megtalálása orvosi feladat.

Irodalom

(1) Pilzbedingte Hauterkrankungen; http://www.apotheken.de/gesundheit-heute-news/article/pilzbedingte-hauterkrankungen/?cv=nc; 2015. márc. 17.
(2) Fuss & Nagelpilz. PTA-Fortbildung 04/13.; http://www.pta-aktuell.de/themen/news/9162-Fuss-und-Nagelpilz/; 2015. márc. 17.
(3) www.pharmindex-online.hu gyógyszerinformációi

Dr. Budai Lívia PhD. , szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)

Kvízajánló

A Gyakori panaszok rovatunkhoz tartozó kvízünket ITT töltheti ki, amellyel ebben a félévben 12 kreditpontot szerezhet

Jogszabályfigyelő