hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Vegyesvállalatot alapít és portfoliót vált a GlaxoSmithKline és a Novartis

Március 2-án hivatalosan is lezárult a GlaxoSmithKline (GSK) és a Novartis közötti üzletkötési folyamat, amelynek értelmében a Novartis átveszi a GSK onkológiai üzletágát, a GSK pedig megkapja a Novartis vakcinaportfolióját, az influenza elleni oltóanyagok kivételével. A vény nélküli patikaszerek és higiéniai termékek forgalmazását közösen viszik tovább.

hirdetés

Ahogy arról a Pharma Tribune tavalyi 2. lapszámában már írtunk (Mozgásban a gyógyszerpiac), 2014 áprilisában hozták nyilvánosságra, hogy a brit GlaxoSmithKline (GSK) üzletet köt svájci riválisával, a Novartis-szal. Az előrejelzéseknek megfelelően már az idei első negyedévben lezárult a két cég üzleti megállapodása. A vény nélküli patikaszereket és higiéniai termékeket felölelő üzletágukat erőik egyesítésével viszik tovább egy vegyesvállalat égisze alatt. Emellett a Novartis 16 milliárd dollárért átveszi a GSK onkológiai üzletágát, a GSK pedig 5,25 milliárd USD-t (és egy még fejlesztés alatt álló új készítmény piacra kerülése esetén további 1,8 milliárdot plusz szabadalmi díjat) fizet a Novartis vakcinaportfoliójáért, amely azonban nem tartalmazza az influenza elleni oltóanyagokat.

 

Vegyesvállalat a világelső pozícióért

A vény nélküli gyógyszerek és a higiéniai szerek közös forgalmazására létrehozott vállalat termékpalettája több mint 40-féle készítménycsaládot ölel fel. Köztük olyan általunk is jól ismert márkaneveket találunk, mint az Aquafresh, a Sensodyne, a Corega, a Parodontax, a Corsodyl, a Zovirax, a Panadol vagy a dohányzásról való leszokást segítő nikotinpótló tapaszok a GSK oldaláról, továbbá a Voltaren, az Otrivin, a Sinecod, a Fenistil vagy a Lamisil a Novartis részéről. Ezzel a GSK és a Novartis közös vállalata minden kétséget kizáróan világelső lesz a recept nélkül kapható gyógyszerkészítmények piacán, a 2013. évi pro forma nyereségek alapján 6,5 milliárdot meghaladó bevétellel. A két cég piacainak földrajzi lefedettsége jól kiegészíti egymást: a Novartisnak új lehetőségeket kínálnak a GSK által uralt feltörekvő piacok, míg a GSK a Novartis közép-kelet-európai és FÁK-országokbeli kedvező piaci helyzetéből profitálhat. Az egyesülés az üzletág versenyképességének is új lendületet ad – vélik a szakértők: a termékkategóriák többségében betöltött vezető pozíciónak köszönhetően még inkább a vásárlók igényeihez igazítva alakíthatják kínálatukat. A közös vállalat a GSK 63,5 százalékos részesedésével jön létre; az igazgatótanács elnöki tisztségét Sir Andrew Witty, a GSK vezérigazgatója fogja betölteni.

 

A GSK-hoz kerülő vakcinaportfolió

A Novartis vakcinaportfoliójának megszerzésével – a több mint 50-tagúra növő termékpalettával – a GSK megerősíti globális vezető pozícióját a bakteriális és virális fertőzések elleni védőoltások forgalmazása terén, és ezen belül is különösen a meningitis elleni aktív immunizálás területén. A Novartis meningococcusok elleni védőoltásai a kórokozó mind az öt szerotípusa által okozott agyhártyagyulladás ellen hatékony védelmet nyújtanak. Kiemelendő, hogy a B-csoportú meningococcus elleni legújabb védőoltását (Bexsero) az Európai Unióban 2013. januárjában, míg az Egyesült Államokban tavaly áprilisban törzskönyvezték. Emellett a Novartis egy újabb vakcinajelöltje (MenABCWY) szintén előrehaladott vizsgálati stádiumban áll.

A GSK és a Novartis vakcinaüzletágai jól kiegészítik egymást. Úgy a virológia és a bakteriológia, mint az adjuvánsok fejlesztése terén mindkét cég komoly szakértelmet könyvelhet el. Az üzletág megszerzésével a GSK több mint 20 fejlesztés alatt álló védőoltást tudhat magáénak, köztük a kórházi fertőzések, a szülés utáni infekciók és a fejlődő országokat sújtó fertőző betegségek (malária, tuberkulózis) ellen tesztelt vakcinajelölteket. A GSK-hoz kerülnek továbbá azok az antigének is, amelyekkel eddig a Novartis látta el versenytársát, ami számos védőoltás gyártását gördülékenyebbé teszi a jövőben – köztük a gyermekgyógyászati alkalmazásra szánt vakcinákét. Az új termelő egységek átvételével nő a GSK gyártási kapacitása, és Indiában és Kínában is saját oltóanyag-gyártó egysége lesz.

A védőoltási portfolió kibővítésével a GSK kiemelt erősödésre számíthat az USÁ-ban, ahol eddig a Novartis könyvelt el komoly forgalmat, míg a feltörekvő piacok a Novartistól megvásárolt termékek számára kínálnak új lehetőséget a piacszerzésre és -növelésre. Világviszonylatban egyébként továbbra is igen jelentős igény van a védőoltások általi immunvédekezésre – az előrejelzések szerint a következő évtizedben évente mintegy 10 százalékkal nőhet a globális vakcinapiac forgalma.

A tranzakció eredményeként 1,3 milliárd dollárral nőhet – azaz közel 27 milliárd USD-re – emelkedhet a GSK éves árbevétele, és jelentősen változik a fő üzletágakból származó jövedelem aránya (vényköteles gyógyszerek: 62 százalék, OTC-szerek és higiéniai termékek: 24 százalék, vakcinák: 14 százalék).

 

A Novartishoz kerülő onkológiai portfolió

A COMBI-d vizsgálatról

A III. fázisú COMBI-d vizsgálatban a Tafinlar (dabrafenib, a melanomás sejtek osztódásában szerepet játszó BRAF fehérje gátlószere) és a Mekinist (trametinib, a melanomás sejtek osztódását serkentő MEK protein inhibitora) együttes hatásosságát és biztonságosságát értékelik a BRAF-monoterápiával összevetve, inoperábilis vagy áttétes melanomában szenvedő és a BRAF gén V600E vagy V600K mutációját hordozó betegek körében. A vizsgálat szervesen kapcsolódik a kombinációs kezelés FDA-engedélyes státuszához, az amerikai gyógyszerhatóság ugyanis fontos támogató bizonyítékként várja a vizsgálat lezárulását azóta, hogy tavaly januárban gyorsított eljárás keretében engedélyezte  a két szer együttes alkalmazását a fent jelzett betegpopulációban.
A COMBI-d tanulmány előzetes eredményei már tavaly januárban azt jelezték, hogy a kombinált kezelés javítja a progressziómentes túlélést (elsődleges végpont), a röviddel ezelőtt bejelentett  újabb eredmények szerint pedig a teljes túlélést (másodlagos végpont) is kedvezően alakítja: a dabrafenib–trametinib kombináció ágán statisztikailag szignifikánsan csökkent az elhalálozás kockázata a dabrafenib monoterápiával összehasonlítva. Patrick Vallance, a GSK gyógyszerészeti üzletágának elnöke így kommentálta az eredményeket: „a COMBI-d a második III. fázisú vizsgálat, amely azt jelzi, hogy a kombinációs terápia javítja a melanomás betegek túlélését a BRAF-gátló monoterápiához képest, ami újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a MEK és a BRAF proteinkinázok egyidejű gátlása tudományosan megalapozott kezelési stratégia”.

A vakcinaüzletrészért cserébea GSK beleegyezett, hogy a Novartis javára megválik onkológiai üzletágától és az e termékkörhöz szorosan kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységeitől, valamint egy fejlesztés alatt álló AKT-gátlóhoz kapcsolódó jogoktól. Lemond továbbá a még fejlesztés alatt álló onkoterápiás molekulák forgalomba hozatalához kapcsolódó partneri jogokról (a lemondás korlátozott időtartamra, 12 és fél évre szól). Az ügyletért járó 16 milliárd dollárból 1,5 milliárd tényleges kifizetése a folyamatban lévő, III. fázisú COMBI-d vizsgálat kedvező eredményeihez kötött – a február elején közzétett legfrissebb vizsgálati eredmények alapján a GSK jó esélyt lát e feltétel teljesülésére.

A COMBI-d vizsgálatban érintett Tafinlar® (dabrafenib) és Mekinist(TM) (trametinib) mellett a Novartishoz kerülő onkológiai portfolió további fontos képviselői a vesesejtes karcinóma kezelésére jóváhagyott VEGFR-gátló pazopanib (Votrient®), ami a veserák e típusának hatásos első vonalbeli szere, továbbá a HER2-pozitív áttétes emlőrák kezelésére szolgáló lapatinib (Tykerb®) és a krónikus limfoid leukémia kezelésére engedélyezett ofatumumab (Arzerra®).

A Novartis onkológiai üzletága ezzel immár 22 onkoterápiás és hematológiai készítményt ölel fel, amelyekkel több mint 25-féle betegséget kezelnek világszerte. A melanoma, a vesesejtes karcinóma és a malignus hematológiai kórképek terápiájának újonnan megszerzett gyógyszerei kiváló kiegészítői a Novartis eddigi onkológiai portfoliójának. A megvásárolt onkológiai üzletág piaci forgalma a tavalyi évben nagyjából 2 milliárd dollárt tett ki a GSK teljes forgalmán belül, ami mintegy 32 százalékos forgalomnövekedést jelentett a 2013. évi statisztikákkal összehasonlítva.

 

Független területek

A GSK továbbra is folytathat onkológiai kutatás-fejlesztési tevékenységet, tovább víve a daganatok immunterápiájával kapcsolatos kutatási programjait, az epigenetikai kutatási programokat és a daganatok mikrokörnyezetének befolyásolását célzó új fejlesztéseket.Megtartja továbbá az Arzerra (ofatumumab, a CD20-as antigén elleni monoklonális antitest) nem onkológiai alkalmazásához kapcsolódó jogokat.

A Novartis az influenza elleni oltóanyagait egy független ügylet keretében értékesíti. Erre vonatkozóan a CSL Limited ausztrál biogyógyszerészeti vállalattal kötött 275 millió USD ellenértékről szóló előzetes megállapodást tavaly októberben; e tranzakció lezárulása idén év végéig várható. Ha az üzletkötés bármi miatt meghiúsulna, a GSK egy opciós megállapodás értelmében élhet a vakcinaportfolió megvásárlásának jogával is. A Novartis januárban az állatgyógyászati részlegétől is megvált – ezt az amerikai Eli Lilly vásárolta meg 5,4 milliárd dollárért.

 

A vezetőség elégedett

Joseph Jimenez, a Novartis vezérigazgatója szerint a GSK-val lezárult megállapodás tovább erősíti a svájci gyógyszeróriás vezető pozícióját a legfontosabb üzleti területeken. Reményei szerint az új stratégia nemcsak a cég üzleti sikereihez járulhat hozzá a jövőben, hanem abban is kulcsszerephez jut, hogy a Novartis minél eredményesebben felelhessen meg az egészségipar új kihívásainak.

Sir Andrew Witty, a GSK vezérigazgatója szintén elégedetten nyilatkozott az üzletkötés lezárulása kapcsán. „A Novartissal kötött megállapodás véglegesítése fontos lépés vállalatunk azon stratégiájának megvalósulásában, hogy tovább erősítsük és kiegyensúlyozottabbá tegyük a vényköteles gyógyszerekhez, a vakcinákhoz, valamint az OTC-szerekhez és higiéniai termékekhez kapcsolódó üzletágainkat. Azon leszünk, hogy mielőbb megkezdjük a megvásárolt portfoliókhoz kapcsolódó integrációs tervek megvalósítását, kiaknázva azokat a növekedési és szinergiabeli lehetőségeket, amelyek a két megújult üzletágunkban rejlenek” – nyilatkozta.

(Források: Novartis, GSK)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés