hirdetés
hirdetés

Vége a strukturális rendszerváltásnak

Ma már minden patikusnak adott a lehetőség, hogy a szakmai lelkiismerete szerint lássa el a betegeit – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a Magyar Hírlapnak.

hirdetés

– Tavaly novemberben élesben is elindult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amelyhez a legutóbbi adatok szerint minden patikának sikerült csatlakoznia. Kijelenthetjük, hogy mostanra sikerült az átállás?

Vartus Gergely miniszteri biztossal folyamatosan egyeztetünk a kérdésben, és valóban, csak néhány gyógyszertár maradt, ahol nem sikerült a csatlakozás. El szerettük volna kerülni, hogy a december 15-i határidő után legyen még olyan patika, ahol nem tudják fogadni és kezelni az elektronikus vényeket. Mind az EESZT fenntartói, mind az informatikai rendszergazdák, mind a kamara részéről, amit lehetett, azt ennek érdekében megtettünk. Elképzelhető egyébként, hogy a nem csatlakozott gyógyszertárak között van olyan, amelyik ugyan szerepel a nyilvántartásban, de már nem üzemel, és lehetnek olyan fiókgyógyszertárak, amelyek már bezártak, de előfordulhat az is, hogy minden próbálkozásunk ellenére van olyan patika, amely nem akar csatlakozni.

– Tud ilyenről?

– Volt egy patika, ahol a vezető jelezte, ő már nem akar csatlakozni az EESZT-hez. Hogy végül bezárta-e a gyógyszertárat vagy eladta, azt nem tudom. De mivel szinte minden gyógyszertár csatlakozott, a rendszer éles működése elindulhat. A cél az volt, hogy a betegek még az átmeneti időszakban se kerüljenek olyan helyzetbe, hogy nem kapják meg a gyógyszerüket. A patikák kapcsán pedig arra külön is figyeltünk, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) számára a támogatások elszámolása biztosított legyen. Remélem, ezzel továbbra sem lesz gond.

– Még 2017 elején volt szó arról, hogy rendeleti szinten újraszabályoznák a patikai ügyeleti rendszert, ám az utóbbi időben nem hallani a témáról. Hol akadt el a folyamat?

- A gyógyszertári ügyeleti rendszer szabályozásának és finanszírozásának törvényi szintű alapjai csak 2015-ben jöttek létre. Ezt követően egyeztetés kezdődött az államtitkársággal a rendeleti szintű szabályozásról és a finanszírozásról. Mi is elkészítettük a javaslatainkat az átalakításhoz. Körvonalazódott egy jó kompromisszumon alapuló megoldás, amelyet idén januárban konkrét szabályozási koncepcióban foglalt össze az államtitkárság. Majd februárban az egyik háttérintézmény előállt egy olyan javaslattal, amelyet a kamara nem tudott támogatni. Ugyanis ügyeletre kijelölt gyógyszertárak által megvásároltatott gyógyszer-automatákkal és központi finanszírozás nélkül akarták megoldani az ügyeletet. Augusztusra sikerült elfogadtatni, hogy ez nem járható út. Szeptemberben indultak újra az egyeztetések, ám még nem jutottunk konszenzusra. Az államtitkárság elkötelezett a megoldásban, ám a rendelet hatályba lépését csak a jövő évre ígérték.

– Mik lesznek a kamara fő feladatai az idén?

– A 2010-ben indult strukturális rendszerváltás a gyógyszerellátásban befejeződött, ami nagyon komoly munka eredménye. Ennek köszönhetően sikerült a válság következményeit felszámolni, és gazdaságilag is stabilizálódott az ágazat. A patikákat nemzeti érdekkörben tudjuk tartani, és a gyógyszerészek szakmai, egzisztenciális függetlensége is biztosított. Ma már minden patikusnak adott a lehetőség, hogy szakmai lelkiismerete szerint lássa el a betegeit. Így az az elsődleges feladatunk, hogy továbbmenjünk és a szakmai rendszerváltás feltételeit is biztosítsuk. Ez elsősorban a patikák betegorientáltságának fejlesztését jelenti. Emellett a kormánnyal már 2010 óta él egy együttműködési megállapodás, amelyet 2014-ben megújítottunk, és remélhetőleg a továbbiakban is fennáll majd. Erről Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízottal már egyeztettünk, reményeim szerint a kamara márciusi konferenciáján új tartalommal bővítjük a megállapodást a kormánnyal.

A teljes interjú a Magyar Hírlapban.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés