hirdetés
hirdetés

Védőoltás 60 felett

Van négy olyan kór, ami 60 felett különös veszélyt jelent, szerencsére mindegyik ellen van védőoltás. A Privátbankár utánajárt, melyek ezek.

hirdetés

A legveszélyesebbek az influenza vírus okozta szövődmények, egy-egy komolyabb eset ugyanis akár tüdő- vagy szívizom-gyulladássá is fajulhat, ami halálos kimenetelű lehet, különösen a 65 év felettiek körében. Mivel a szezon tavasztól őszig tart, a következőre és a hideg időszakra tekintettel érdemes már augusztusban beoltatni magunkat a következő időszakra. Jó hír a tojásallergiásoknak, hogy már nem csak tojásfehérjét tartalmazó védőoltás van, így bárki számára elérhető a védelem – olvasható a Privátbankár portálján.

A tüdőgyulladás az egyik leggyakoribb halálok az idősek körében. Szerencsére egy bizonyos fajta, a Pneumococcal tüdőgyulladás (pncc) ellen létezik védőoltás, amivel a legtöbb baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzhető. A baktériumtörzsnek 90 alfaja ismert, de csak néhány jelent veszélyt az emberre – az viszont olyannyira, hogy 2 éves kor alatt kötelező, 50 éves kor felett pedig ajánlott ellene védekezni. A tüdőgyulladásnak amellett, hogy önmagában is rendkívüli veszélye van, szív- és cukorbetegekre különösen nagy veszélyt jelent.

A bárányhimlőt is okozó herpeszvírusok közé tartozik a fájdalmas övsömört okozó ág is. A 60 év felettieknek mindenképp tanácsos beoltatni magukat ellene, bár a védőoltás – lévén lappangó vírusról van szó – nem jelent 100 százalékos védelmet. Az idősek számára itt is a szövődmények megelőzése a cél, az övsömör kialakulását ugyanis egy krónikus, tartós égő fájdalom kísérheti, ami, ha nem kezelik, állandósulhat, ami ha halált nem is okoz, de az életminőséget jelentősen rontja.

Szamárköhögés ellen Magyarországon is kötelező a gyerekeket beoltani, a védőoltást azonban érdemes a kor előre haladtával megismételni a biztonság kedvéért. Erre egyfelől a saját védelmünk érdekében van szükség, másfelől viszont a nagyszülők így tehetnek az unokák védelméért, akik még nem érték el a beoltható kort. Emellett tetanusz oltást is érdemes kérni, ezt egyébként 10 évente érdemes újítani az orvosok szerint.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés