hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Varázsgombával a súlyos depresszió is eredményesen kezelhető

A pszilocibin a súlyos depressziós betegek állapotán is javít. Hatásmechanizmusának az alapja az lehet, hogy az agysejtek közötti kommunikációs utakat megváltoztatja.

hirdetés

A varázsgombaként ismert Psilocybe gombákat a világ számos pontján fogyasztották és fogyasztják mindmáig, elsősorban vallásos-mágikus szertartások keretében. A gombákban található pszichoaktív komponensekre – pszilocin és pszilocibin – visszavezethetően fogyasztásuk hatására megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód, az érzésvilág és a létszemlélet. Magyarországon mind a pszilocibin, mind pedig a pszilocin kábítószernek minősülő anyag.

Évtizedek óta végeznek varázsgombás vizsgálatokat

A varázsgomba pszichoaktív anyagaival orvosi területen végzett vizsgálatok az 1960-as évekig nyúlnak vissza, amikor többek között haldokló betegeket kezeltek pszilocibines kapszulákkal. A kezelés hatására a betegek szorongása elmúlt, minimálisra csökkentek a halál és a rájuk váró szenvedés miatti félelmeik és megbékéltek a rákos megbetegedésük miatti élethelyzetükkel is.

Nemrégiben súlyos depressziós betegek bevonásával végzett vizsgálatban értékelték a pszilocibin hatásosságát.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_oracal'>oracal / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123 rf.com

fMRI-vel tanulmányozták az agyműködés változásait

Mint az a Nature Scientific Reports folyóiratban közöltekből kiderül, a pszilocibin kétszeri adagja tartósan, mintegy öt héten keresztül fennállóan mérsékli a súlyos depressziós betegek tüneteit.

A pszilocibin hatásmechanizmusának felderítése céljából a bevont betegeknél funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal (fMRI) vizsgálták az agyi keringést (CBF), a vér oxigén-szintet (BOLD), valamint a nyugalmi funkcionális konnektivitást (RSFC), különös tekintettel arra a négy agyterületre, amik a depresszióban érintettek. Továbbá, standardizált kérdőívet (QIDS-SR16, Quick Inventory Depression Score) használtak a betegek állapotának leírása céljából.

Bár a vizsgálat gyenge pontjaként említhető, hogy a bevont betegek száma viszonylag alacsony volt (n=19) és a depressziós betegek a varázsgomba hatóanyaga mellett pszichológiai támogatásban is részesültek, a kapott eredmények figyelemre méltóak.

Heteken át fennáll a pszilocibin antidepresszáns hatása

A kezelés kezdetén adagolt 10 mg pszilocibin, majd az egy hét elteltével adott 25 mg pszilocibin már a kezelés kezdetétől számított egy hét elteltével is mérsékelte a depressziós tüneteket mind a 19 betegnél. Öt hét elteltével a betegek 47 százalékánál továbbra is enyhék voltak a depressziós tünetek.

Az fMRI-vizsgálatok alapján a pszilocibin hatására a temporális cortex és az amigdala területén csökkent a vérátáramlás, ami összefüggésbe hozható a tünetek mérséklődésével.

A vizsgált négy agyterületből kettőnél emelkedett RSFC-t, egynél csökkentet, egynél pedig változatlant mutattak az fMRI-felvételek, ez alapján feltételezhető, hogy a pszilocibin az idegsejtek közötti kommunikáció útját megváltoztatva járulhat hozzá a depresszió enyhítéséhez.

 

(Forrás: News Medical)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés