hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Van-e HEV a hazai húsokban?

Nagy vihart kavart Angliá­ban az a sajtóértesülés, amely szerint a disznók 90 százaléka hordozza a hepatitis E vírust. Fertőzött húst azóta több országban is találtak.

hirdetés

Mivel erről nem kell bejelentést tenni a hatóságnak, így nem tudni, hogy Magyarországon mennyire fertőzöttek a sertés­telepek. A biztonság érdekében azonban még idén átfogó vizsgálatot végez a Nébih. A legális forrásból származó hús és a megfelelően átsütött étel szerencsére nem jelent veszélyt, írja a Világgazdaság.

Jó ideje ismert, de egy friss angol kutatás most újból felhívta a figyelmet arra, hogy hepatitis E-vírussal (HEV) fertőzött sertéshúsból készült termékek kerültek forgalomba több európai országban. A vírus a májat támadja meg fertőzés esetén, enyhe gyomorrontással vagy sárgasággal is járhat, szélsőséges esetben bénulást is okozhat. A HEV egyébként az angol sertéstelepek 90 százalékában megtalálható.

A fertőzött húsokból és készítményekből Hollandiában és Németországban is találtak. Azt, hogy Magyarországra került-e belőlük, vagy hogy a magyar hús fertőzött-e, nem lehet tudni. A HEV okozta májgyulladás ugyanis nem szerepel a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek között az unióban, ezért az állat-egészségügyi hatóságnak nincsenek pontos adatai a magyar sertéstelepek fertőzöttségéről – közölte a lappal a Nébih.

Magyarországon mindenesetre korábban is jóval kisebb mértékű volt az előfordulás, mint Angliában (igaz, nem mostanában vizsgálták). A szakemberek egy 2004 és 2010 között végzett ellenőrzés eredményei alapján feltételezik, hogy a helyzet azóta sem rosszabb. Akkor az Állatorvosi Egyetem által végzett felmérésből az derült ki, hogy a vizsgált sertéstelepek 39 százalékánál lehet kimutatni a HEV jelenlétét, a véghízó korcsoportban azonban – tehát feldolgozás előtt – már csak alig 9 százalék volt a fertőzött állatok aránya. Lehetséges tehát, hogy akár a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is tartalmazhat hepatitis E-vírust. A vadon élő vaddisznók, szarvasok ürülékét is vizsgálták akkor, és abban is 9-10 százalékos volt a pozitív minták aránya. Mindebből az következik, hogy csak ellenőrzött és legális forrásból vegyünk vad- és disznóhúst, valamint füstölt termékeket.

Nem a hepatitisvírus az egyetlen kórokozó, ami jelen lehet a húsokban és húskészítményekben. Az is­ az elmúlt évben derült ki, hogy az Európai Unió legnagyobb sertésexportőrének számító Írországban az állatállomány csaknem kéthar­madában kimutatható az úgynevezett LA-MRSA baktériumos fertőzés.

Ezek a kórokozók a húsok megfelelő hőkezelésével – legalább öt perc, 75 fokon – elpusztulnak, így az emberre nem veszélyesek, de ha nyersen dolgozzák fel a húst, már van ok aggódni, így például kolbászok vagy szalámik esetében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés