hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Változhatnak a gyógyszertári szolgáltatások?

A gyógyszertárak hagyományos feladata – a lakosság gyógyszerrel történő ellátása – hosszabb távon fennmarad ugyan, de jelentősége egyre csökkenni fog. Mivel foglalkozunk majd, ha nem a gyógyszerellátás lesz a fő felelősségünk - teszik fel a kérdést a hgysz.hu-n.

hirdetés

A gyógyszerek kiadásánál az egyik legfontosabb feladat annak biztosítása, hogy a beteg pontosan azt a készítményt kapja, amire szüksége van. A gyógyszerkiadás automatizálásával ennek az ellenőrzési folyamatnak a terhe lekerülhet a patikusok válláról, helyette jobban koncentrálhatnak a betegek terápiájának nyomonkövetésére. Így nagyobb figyelmet lehet fordítani a betegek adherenciájának növelésére, a mellékhatások jelentésére, vagy az esetleges interakciók kiszűrésére – írják a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének blogján.

A gyógyszeres terápia menedzsment mellett a gyógyszerészi gondozás, mint új szolgáltatás jelenhet meg. A gondozáskor ugyanis nem csak a betegek gyógyszerelését tudjuk folyamatosan monitorozni, de bizonyos vizsgálati paraméterek mérésével (vérnyomás, vércukor, koleszterin stb.) az állapotuk változását is követni tudjuk. A sikeres gondozási program végzéséhez azonban nem elég csak a betegekkel foglalkozni, hanem jó kapcsolatot kell kialakítani a kezelőorvosokkal is.

A jó minőségű, tömeggyártott termékek mellett valószínűleg mindig is lesznek olyan betegek, akik számára a különleges igények miatt egyedi gyógyszereket kell majd készíteni. Éppen ezért a magisztrális gyógyszerkészítésre továbbra is szükség lesz, csak éppen megújult formában. Új gyógyszerformák jelenhetnek meg a gyógyszertárak laboratóriumaiban is (például a gyógyszeres rágó vagy nyalóka), de az egyedi gyógyszernyomtatás sem lesz elképzelhetetlen.

A betegségek kezelése mellett a gyógyszertárak tevékenységének hangsúlya átterelődhet az egészség megőrzésére is. A forgalmazási kör bővülése egyértelműen mutatja, hogy egyre több olyan terméknek van helye a gyógyszertárban, amelynek célja a betegségek megelőzése és az egészség megőrzése. Ezek mellett az egészséges étrend és életmód kialakításában is nagyobb szerep jut a gyógyszerésznek.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés