hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

Változás a homeopátiás szerek expediálásánál

Március közepétől megváltozik a homeopátiás szerek gyógyszertári kiszolgálása – közölte a Világgazdasággal Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke.

hirdetés

A patikában a termék mellé tájékoztatót kell adnia a gyógyszerésznek, amelynek tartalmaznia kell egyebek között, hogy „a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt. A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, és ha a beteg tünetei súlyosbodnak, arról tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét.”

A tájékoztató szövegre Hankó Zoltán szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a gyógyszerészszakma, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület és a gyógyszergyártók is rábólintottak. A MGYK megállapodott az ágazatban dolgozó hat-hét gyógyszertári rendszergazdával, hogy fejlesztik és frissítik a patikai szoftvereket március közepéig. Hankó Zoltán hozzátette, hogy a szövegtől valamennyire eltérhetnek a patikák. Az egyik megoldás, hogy a homeopátiás gyógyszer kiszolgálásakor a blokkon szerepeljen a tájékoztató szöveg, de a gyógyszertár más módszert is választhat az ajánlásban szereplő írásos tájékoztató átadására.

„1991 óta körülbelül háromezer magyar orvos vett részt homeopátiás képzésben” – mondta a Világgazdaságnak  Radnai Andrea, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke. A homeopátiás gyógyszerek termelői áron számítva megközelítőleg a teljes hazai gyógyszerpiac 0,32 százalékát teszik ki. A homeopátia népszerű, a megkérdezettek 57 százaléka bízik benne, akár kiegészítő kezelésként, akár önállóan alkalmazva.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés