hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Valproát, tesztoszteron és ponatinib a PRAC mérlegén

Az EMA Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) lezárta a valproát-terápiával összefüggő fejlődési rendellenességek, a tesztoszteron-kezelés kardiális kockázatai és a leukémia kezelésében alkalmazott Iclusig tabletta trombóziskockázatának értékelésére hivatott felülvizsgálatot. Az alkalmazásukhoz kapcsolódó megszorítási javaslatok elfogadásáról a CHMP dönt.

hirdetés

Magzatkárosító hatása okán a PRAC indokolnak látja a valproát hatóanyagú gyógyszerkészítmények alkalmazásának szigorítását a fertilis korú nők/leányok esetében. A rendelkezésre álló adatok alapján az anyaméhbeli valproát-expozíció mintegy 11 százalékra növeli a fejlődési rendellenességek kialakulásának esélyét (szemben az átlagpopulációbeli 2–3 százalékos gyakorisággal). Emellett az átlagnépességbeli előfordulási valószínűséggel összevetve háromszorosára növeli az autizmus spektrumba tartozó rendellenességek és ötszörösére emeli a klasszikus gyermekkori autizmus zavar kialakulásának kockázatát. Ezen túlmenően – több újabb vizsgálat tanúsága szerint – az idegrendszer korai fejlődésére is kihat: az intrauterin életben valproát-expozíciónak kitett kisgyermekeknél 30–40 százalék a megkésett járás és beszédfejlődés, a memóriazavarok, a beszédértési nehézség és a gyengébb intellektuális képességek kockázata.

A PRAC álláspontja szerint a fertilis korú nők körében csak a legvégső esetben javasolandó a valproát az epilepszia, a bipoláris zavar vagy esetlegesen a migrén terápiájára – akkor, ha más kezelési mód nem használ vagy nem tolerálható. A kezelés előtt és alatt nyomatékosan fel kell hívni a beteg figyelmét a hatásos fogamzásgátlás szükségességére és a várandósság alatti valproát-kezelés komoly veszélyeire. Emellett azt is tudatosítani kell a betegekben, hogy gyermekvállalás tervezésekor csakis a kezelőorvossal történő konzultáció után, a megfelelő terápiás alternatíva megállapításakor szabad felhagyni a valproát szedésével. A megszorítások egyébként összhangban állnak az amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság (FDA) valproátkezelésre vonatkozó szigorú előírásaival, amiket a tengerentúli társhatóság tavaly léptetett életbe.

A tesztoszteron-kezelés kardiális kockázatára irányuló felülvizsgálat alapján a PRAC arra a megállapításra jutott, hogy nincsenek következetes és cáfolhatatlan bizonyítékok annak alátámasztására, hogy a jóváhagyott javallattal – vagyis a férfiak csökkent tesztoszterontermelésének kompenzálására – alkalmazott tesztoszteron-kezelés növelné a szív- és érrendszeri elváltozások kockázatát. Bár három közelmúltbeli tanulmányban valóban a szívproblémák nagyobb gyakoriságát mutatták ki a tesztoszteronpótlásban részesülő férfiak körében, a vizsgálatok mindegyikének vannak korlátai, más tanulmányok pedig nem igazolták a kockázatnövekedést. Mivel a hipogonadozmusból adódó csökkent tesztoszteronszintézis is növelheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, a PRAC arra a következtetésre jutott, hogy az előírásszerű tesztoszteronpótlás kedvező hatásai továbbra is meghaladják a kezelés lehetséges kockázatait, de a tesztoszteron hatóanyagú gyógyszerek csakis igazolt hormonhiány esetén alkalmazhatók – akkor, ha a férfi nemi hormon csökkent termelődését a klinikai tünetek és a laboratóriumi leletek is megerősítik.

A krónikus mieloid leukémia (CML) és az akut limfoblasztos leukémia (ALL) kezelésére jóváhagyott tirozinkináz-gátló, a ponatinib hatóanyagú Iclusig tabletta biztonságossági felülvizsgálata a kezelés trombóziskockázatának értékelésére irányult. A PRAC következtetése szerint az Iclusig tabletta alkalmazásának előnyei továbbra is ellensúlyozzák a terápia lehetséges veszélyeit, a trombóziskockázatra vonatkozó figyelmeztetéseket azonban nyomatékosítani kell. Noha a bizottság megállapítása szerint a ponatinib-kezeléshez társuló trombóziskockázat nagy valószínűséggel dózisfüggő, elegendő vizsgálati adat hiányában nem javasolható a terápiás adagok csökkentése, mert a betegek egy részénél vagy hosszabb távon a kisebb dózisok nem feltétlenül lennének kellően hatásosak. A PRAC által javasolt kezdő gyógyszeradag így továbbra is 45 mg naponta egyszer, a készítmény előiratában azonban javasolják feltüntetni a legfrissebb vizsgálati bizonyítékokat, amik alapján az Iclusig-kezelésre jól reagáló betegek hosszú távú kezelése során a kezelőorvos mérlegelhetné az esetleges dóziscsökkentést, ha a trombóziskockázat kifejezetten nagy. Emellett a PRAC javaslata szerint az Iclusig-kezelést le kell állítani, ha három hónap után nem igazolható terápiás válasz, és a beteget magas vérnyomás, illetve szívkárosodásra utaló elváltozások irányában ki kell vizsgálni. Tervben van egy hatásossági és biztonságossági klinikai vizsgálat is annak tisztázására, hogy az Iclusig tabletta kisebb adagjainak alkalmazásakor csökken-e a vérrögképződés kockázata, és ezzel párhuzamosan megmarad-e a kezelés kedvező hatása a CML krónikus szakaszában.

A fenti javaslatait a PRAC átadta az EMA humán felhasználásra szánt orvosi termékekkel foglalkozó bizottságának (CHMP), amely rövidesen dönt a változtatások elfogadásáról.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés