hirdetés
hirdetés

Változik a termékkör a patikákban

Új profilrendelet megalkotását javasolja a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) – mondta a Világgazdaságnak Marjai Tamás, a szervezet szakmai igazgatója.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) október végén bocsátotta szakmai egyeztetésre a gyógyszertárakban forgalmazható termékekről szóló profilrendeletet. A módosítás fő célja, hogy a rendelet előírásait összhangba hozza a különleges élelmiszerekre vonatkozó hatályos szabályozással.

Egy uniós jogszabályváltozás miatt négy termékkategória teljesen megszűnt, az ezekbe tartozó élelmiszerek normál élelmiszerekké váltak. A HGYSZ szerint ahhoz, hogy ezek újra forgalmazhatóvá váljanak a gyógyszertárakban, mindenképpen szakmai egyeztetésekre és a profilrendelet megfelelő és átfogó módosítására lenne szükség.

Marjai Tamás a Világgazdaságnak példaként említette, hogy a gluténérzékenyeknek és a szénhidrátanyagcsere-zavarokban szenvedőknek szánt élelmiszereket, a sportolóknak szánt fehérjeporokat és a kisgyermekeknek szánt tejalapú italokat a hatóság már most is leveteti a gyógyszertárak polcairól.

A HGYSZ szerint célszerű lenne a szakmai szervezetek bevonásával egy teljesen új alapokra helyezett profilrendeletet alkotni. Javasolják ennek során a gyógyszertárak érdekeinek és a kliensek igényeinek figyelembevételét úgy, hogy minél több lehetőség kerüljön a szakmai vezetés kezébe.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés