hirdetés
hirdetés

Vakcinázás és szkepticizmus

Az oltásokról a többség tudja, hogy halálos fertőző betegségeket sikerült megszüntetni velük. A szkepticizmus mégis szinte tapintható, sőt a politikába is beszivárgott, írja a Figyelő.

hirdetés

A tudományos társadalom egységesen következetes az oltások támogatásában, így felmerül a kérdés, mi az oka az oltásellenességnek. Miért hiszik a laikusok azt, hogy jobban átlátják ezt a kérdést, többet tudnak, mint a szakemberek – tette fel a kérdést tanulményában egy amerikai kutatócsoport a Figyelő szerint.

A kutatók azt igyekeztek vizsgálni, hogy az anti-vax szülők mennyire vannak tisztában a tudásuk alaposságával. Vagyis mennyire érvényesül az úgynevezett Dunning-Kruger hatás az esetükben, azaz mennyire mérik fel rosszul a tudásukat, illetve részinformációk birtokában mennyire becsülik túl a tudásukat. (Az elmélet kidolgozói szerint ugyanis a tudatlanságunk, a saját tudatlanságunkról eredményezi azt, hogy okosabbnak hisszük magunkat a szakértőknél.)

A kutatók 2017 decemberében több mint 1300 amerikait kértek meg arra, hogy hasonlítsák össze a saját ismereteiket az autizmus okairól a tudósokéval. Ezt követően megkérték a válaszadókat, hogy válaszoljanak az autizmusra vonatkozó tényszerű tudást felmérő kérdésekre, meg arra, hogy mennyire értenek egyet a gyermekkori vakcinák és az autizmus közötti lehetséges kapcsolatról.

Kiderült, hogy a válaszadó felnőttek 34 százaléka úgy érzi, hogy legalább annyira vagy jobban tudatában ennek a betegségnek az okaival, mint a szakemberek. Kissé több, mint 36 százalékuk úgy vélte, hogy tud annyit, mint az orvosok. A Dunning-Kruger hatásra is erős bizonyítékot találtak, ugyanis a magabiztosak több mint a fele a tényleges tudáspróbán nagyon gyenge eredményt ért el. Mint azok is, akik szerint elhallgatják a tudomány a vakcinák és az autizmus közötti kapcsolatot.

A kutatás azt is megállapította, hogy azok, akik úgy gondolták, többet tudnak, az orvosok, nagyobb valószínűséggel bíznak „alternatív” forrásokban, vagy például a hírességekben.

(forrás: Figyelő)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés