hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Vakcináció: a rotavírus-fertőzés visszaszorításának hatásos fegyvere

A rotavírus elleni védőoltás széles körű elterjedésének közegészségügyi hatása jelentős: az átoltottság növekedésével számottevően és tartósan csökken a fertőzés gyakorisága, sőt akár a járványok kialakulása is megelőzhető.

A rotavírus okozta gastroenteritis elleni immunizáció rutinszerű alkalmazása igen hatékony megoldás a súlyos, kórházi ellátást igénylő fertőzések megelőzésére. A kórokozó elleni vakcinák törzskönyvezését követően végzett epidemiológiai tanulmányok következetesen a védőoltás közegészségügyi jelentőségét igazolják. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) legfrissebb statisztikai adatai is a vakcina széles körű alkalmazásával elérhető egészségnyereséget és költségmegtakarítást tükrözik: a rotavírus elleni védőoltás 2006-beli bevezetése óta számottevően és tartósan csökkent a fertőzés előfordulási gyakorisága, amit a vizsgáló laboratóriumokba kerülő rotavírus-gyanús és rotavírus-pozitív minták radikálisan csökkenő száma is alátámaszt.

A CDC jelentése szerint a rotavírus elleni vakcina bevezetése előtt a vírus nagyszámú megbetegedést okozott a gyermekek körében, évente körülbelül 55–70 ezer kórházi ellátást igénylő esettel és 410 ezer orvoshoz fordulással. A vakcináció bevezetése óta mind regionálisan, mind országosan a rotavírus cirkulációjának számottevő visszaesését tapasztalják az USA-ban: a prevakcinációs időszakhoz (2000–2006) viszonyítva 2007 és 2014 között évente 58–90 százalékkal csökkent a betegség incidenciája.

A védőoltás bevezetésének egy további előnye a rotavírus-járvány szezonjának kitolódása és lerövidülése. A 2000–2006 közötti időszakban a járvány rendszerint decemberben (50. hét) kezdődött, és csúcsaktivitását február vége–március eleje táján (9. héten) mutatta, amikor a vizsgáló laboratóriumokba beérkezett minták 43 százaléka rotavírus-pozitív volt. A járvány ekkoriban átlagosan 26 hétig tartott, míg 2006 után legfeljebb 18 hétre csökkent, sőt voltak olyan évek is, amikor a járvány teljesen elmaradt (2009/2010, 2011/2012 és 2013/2014; definíció szerint akkor beszélünk járványról, ha két egymást követő héten a vizsgáló laboratóriumokba beküldött minták legalább 10 százaléka pozitív). A rotavírus-pozitivitás szezonon belüli csúcsaránya a járványos években is jelentősen visszaesett (11–27 százalékra) a 2006 előtti időszakhoz képest.

Az Egyesült Államokban fokozatosan nő az átoltottsági arány a 19–35 hónapos kisgyermekek körében: míg 2009-ben csak 44 százalék volt, addig 2013-ra már 73 százalékot ért el. Ezzel párhuzamosan a közösségi immunitás is megfigyelhető, azaz a populáció nem oltott tagjai is látszólag védettek, mert a fertőzésláncot nehezebb fenntartani. Ezzel összhangban a nem oltott idősebb gyermekek körében, sőt a felnőttek egyes korcsoportjaiban is csökkent a rotavírus okozta fertőzések aránya a 2006 előttihez viszonyítva.

 

Pozitív költségvonzat

A rotavírusok elleni rutinszerű vakcináció bevezetésének eredményeként 2007–2011 között az USA-ban mintegy 924 millió dolláros költségmegtakarítás realizálódott, ami több mint 176 ezer kórházi kezelés, 242 ezer sürgősségi ellátás és 1,1 millió háziorvosi ellátást igénylő eset megelőzéséből adódik.

 

Nemzetközi állásfoglalás és a hazai helyzet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben deklarálta, hogy kifejezetten javasolja a rotavírus elleni vakcináció integrálását minden ország nemzeti immunizációs programjába, és a legjelentősebb amerikai és európai szakmai szervezetek (Centers for Diseases Control and Prevention, American Academy of Pediatrics, American Academy of Physicians, European Society for Pediatric Infectious Disease, European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) is egységesen és határozottan ajánlják minden csecsemő számára a rotavírus-fertőzés elleni védőoltást.  A rotavírus-vakcináció 2012 végéig 41 országban a nemzeti immunizációs program részévé vált, további 58 országban pedig tervezik átfogó bevezetését.

Hazánkban a szájon át adandó, élő, attenuált rotavírust tartalmazó védőoltás egyelőre nem tartozik a kötelező védőoltások sorába; a nyilvántartások alapján a csecsemők körülbelül 10–12%-a részesül benne. A rotavírus fertőzés elleni immunizációt legkésőbb 12 hetes korig ajánlott megkezdeni és hat hónapos korig ajánlott befejezni.

(Források: Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), MedicalOnline, Mészner Zs. Újdonságok a védőoltások világából. Gyógyszerészet 2015:59;142–147.)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés