hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

USA: tombol a gyógyszerfüggőség

Egy tanulmány szerint a szintetikus opioidok mostanra több ember halálát okozzák az Egyesült Államokban, mint a receptre kiváltható társaik – írja a CNN nyomán az Index.

hirdetés

A tanulmány a 2010 és 2016 közötti időszakban a szintetikus opioidok miatt bekövetkezett halálesetek számát, és arányát vizsgálta, ebből pedig az derült ki, hogy 2016-ra már az esetek 46 százalékában okozta ilyen szer a halált, ezzel pedig nemcsak a receptre kiváltható gyógyszereket, de még a heroint is megelőzteírja az Index.

Ez több mint háromszoros növekedést jelent a a 2010-es állapothoz képest, akkor a szintetikus szerek még csupán a 14 százalékát tették ki az opioidhoz kapcsolódó túladagolásos eseteknek. 

A kutatásban ráadásul nem vették figyelembe azokat a halotti anyakönyvi kivonatokat, amelyekben nem volt megadva a halált okozó szer típusa, azaz valószínűleg még ennél is nagyobb növekedésről beszélhetünk, amit a szakemberek azzal magyaráznak, hogy egyre nagyobb mennyiségben érkeznek illegális szintetikus opioidok az Egyesül Államokba.

A szakértők szerint a legfontosabb az, hogy minél több ember figyelmét felhívják a szintetikus opioidokra, illetve a veszélyre, amit a droghasználók körében jelent, emellett pedig növelnék az opiátok hatásait gátoló naloxon mennyiségét, elérhetőségét, valamint arra biztatnak szinte minden amerikait, hogy ismerkedjenek meg a szer életmentő hatásaival.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés