hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Újdonságok allergiaügyben

Mennyire tartós a tanyasi környezet allergiától védő hatása? Mik lesznek a jövő legjelentősebb allergénjei?

hirdetés

Dán kutatók két tanulmány eredményeinek az összegzésével arra jutottak, hogy minél kevesebb időt élt valaki gyermekkorában városi környezetben, annál kisebb az esélye az allergiás szenzibilizációra.

Egy 30 és 40 év közötti korú férfiak (n=1236) bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevőket aszerint sorolták négy csoportba, hogy gyermekkorukban nagyvárosban, kisvárosban, falun vagy tanyán éltek.

Prick-teszttel 10 inhalációs allergénnel szemben, míg specifikus IgE-szintek meghatározásával fűpollennel, nyírfapollennel, macskával és háziporral szembeni allergiás érzékenységet vizsgáltak a résztvevőknél.

Ha városban tölti a gyermekkorát, nagyobb eséllyel lesz allergiás

Az IgE-szintek alapján meghatározott (fű-, valamint nyírfapollennel, macskával, illetve háziporral szembeni) szenzibilizációs rizikó kétszer nagyobb volt azoknál a felnőtteknél, akik városban töltötték a gyermekkorukat, mint a tanyán nevelkedettek kortársaik körében (OR 0,60, illetve 0,32).

A Prick-teszttel nyert eredményekből is hasonló következtetés vonható le. A légúti allergénekkel összefüggő szenzibilizációs ráta is közel kétszer magasabb a városban felnőttek között (OR 0,52, illetve 0,29), mint a vidéki környezetben cseperedetteknél. Úgy tűnik, hogy a gyermekkori környezet tartósan rányomja a bélyegét arra, hogy milyen eséllyel szenzibilizálódik valaki.

A város, falu és tanya közti különbség az allergiás megbetegedések (pl. allergiás rhinitis, allergiás asztma) manifesztációjában is megmutatkozott.

A kipufogógáz sokat ront az allergiások helyzetén

A kipufogógáz partikulumai az allergénspecifikus Th2/Th7-sejtek tüdőbeli akkumulációját serkentik, és ilyen módon – a szekunder immunválaszt erősítve – hozzájárulhatnak az allergiás asztma kialakulásához.

Bebizonyosodott, hogy az első négy életévben történő magas diesel-kipufogógáz-, illetve légúti allergén expozíció arányban áll a hétéves korban tapasztalt allergiás asztmás megbetegedések gyakoriságával.

Állatkísérletekkel már azt is igazolták, hogy a belélegzett diesel-kipufogógáz részecskék hónapokon át perzisztálnak a tüdőben, és a háziporral szembeni allergiás reakció intenzitását fokozzák.

A füvek helyett a fák pollenjei kerülnek a középpontba

A trendeket tekintve egyes allergológusok úgy gondolják, hogy az elkövetkező hét-tíz évben fokozatosan a nyírfapollen válik majd felelőssé a legtöbb allergia kiváltásáért, míg a jelenleg fő allergénnek számító füvek elveszítik vezető helyüket.

Nyírfapollen-allergia esetén javasolt a kőrispollenre is tesztet végezni, ugyanis a két fa pollenjei egy időben vannak jelen a levegőben.

    

(Forrás: www.medical-tribune.de)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés