hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Újabb vakcinákat adtunk kölcsön Csehországnak

Magyarország százezer adag vakcinát kölcsönzött Csehországnak a koronavírus ellen, az oltóanyagot Szijjártó Péter csütörtökön Prágában átadta Andrej Babis cseh miniszterelnöknek.

hirdetés

A Pfizer/BioNTech vállalat Comirnaty vakcináit a külgazdasági és külügyminiszter a prágai O2universum nemzeti oltási központban adta át. Ez már a második vakcinakölcsön, amellyel Magyarország kisegíti az oltóanyagok hiányával küszködő Csehországot. Alig egy hónapja, június 4-én, Magyarország 41 ezer adag vakcinát kölcsönzött Csehországnak.

Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy koronavírus elleni vakcinát ad át Csehországnak, miután az nem értett egyet a 10 millió adag, európai uniós vakcina szétosztásakor elért kompromisszumos megállapodással, és ezért kevesebb vakcinát kapott Brüsszelből. Csehország, amely csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használ, az oltás kezdete óta vakcinahiánnyal küzd.

A csehek az év végéig visszaadják a vakcinákat Magyarországnak.

Andrej Babis újságírók előtt megköszönte a magyar kormány által Csehországnak nyújtott segítséget. "Ezt nagyon nagyra értékeljük" - szögezte le a kormányfő, aki a cseh-magyar kapcsolatokat rendkívül jónak és hasznosnak minősítette. "Magyarország ismételten szolidaritást tanusított Csehországgal szemben, ami bizonyítéka kapcsolataink rendkívüli magas szintjének" - hangsúlyozta Babis.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés