hirdetés
hirdetés
2020. június. 01., hétfő - Tünde.
hirdetés

Újabb szabályokkal állnák útját az antibiotikum-rezisztenciának

A közegészségügyi hasznot is remélnek az Európai Bizottság közelmúltban elfogadott  – az állatgyógyászati készítményekre és a gyógyszeres takarmányokra vonatkozó – javaslataitól.

hirdetés

A Bizottság honlapján ismertetett intézkedésekkel a testület célja, hogy az állatgyógyászati termékekről szóló jogszabályt az állat-egészségügyi ágazat igényeihez igazítsa, továbbra is biztosítva ugyanakkor a közegészségnek és az állatok egészségének magas színvonalát, valamint a biztonságos környezetet.

Bizonyos szabályok egyszerűsödnek annak érdekében, hogy megfelelő gyógyszereket lehessen kifejleszteni az állatok számára az EU-ban. Az adminisztratív terhek ily módon történő csökkentése a forgalomba hozatal engedélyezésére vonatkozó eljárást és a mellékhatások nyomon követését (farmakovigilancia) is érinti majd.

Ugyanakkor az antimikrobiális rezisztencia leküzdése, valamint annak érdekében, hogy az emberek és az állatok számára továbbra is hatékony antibiotikumok álljanak rendelkezésre, a javaslat értelmében korlátozható lesz egyes, kimondottan emberi fertőzések kezelésére szánt antimikrobiális készítmények állatokban való felhasználása.

A javasolt szabályok biztosítani fogják azt is, hogy gyógyszeres takarmányokat kizárólag külön e célra engedélyezett állatgyógyászati készítményekből, engedéllyel rendelkező gyártók állíthassanak elő. Az antimikrobiális rezisztencia a megelőzésképpen vagy növekedésserkentőként használt gyógyszeres takarmányok betiltásával és hasonló intézkedésekkel küzdhető majd le. Ezen túlmenően EU-szerte maradékanyag-határértékeket állapítanak meg az állatgyógyászati termékek közönséges takarmányokban való előfordulása tekintetében olyan szinten, amely megakadályozza az antimikrobiális rezisztencia kialakulásátolvasható a közleményben.

(forrás: Europa.eu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés