hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Újabb patikákat zárt be az OGYÉI

Több százezer nyugtató illegális forgalmazása miatt két fővárosi gyógyszertár működését függesztette fel az illetékes hatóság.

hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egy pestszentlőrinci, s egy belvárosi patika ajtajára tett lakatot február 16-án, jelentette be a hivatal főigazgatója. Pozsgay Csilla elmondta, hogy az egymással egyébként együttműködő, érintett gyógyszertárak tisztigyógyszerészi ellenőrzés során buktak le.

A XVIII. kerületi Bercsényi patikában a 2015-2016-os forgalmi adatokat vizsgálták át, s ekkor derült ki, hogy a nagykereskedőktől származó gyógyszerek egy részét nem vezették be a kötelező nyilvántartásba. A vizsgált időszak alatt 1395 doboz gyógyszert adtak el erre jogosító engedéllyel nem rendelkező külföldi egészségügyi szolgáltatónak, s további 56 114 doboz klonazepám hatóanyag-tartalmú – nyugtató – gyógyszert szereztek be nagykereskedőktől, ám erre vonatkozó számlát, illetve egyéb bizonylatot nem találtak az ellenőrzés során.

A belvárosi Pázmány Péter Gyógyszertárban – ahol a 2013-2016 közötti időszakot tették górcső alá – 240 doboz receptköteles gyógyszert adtak el külföldi „egészségügyi szolgáltatónak”, s további 33 782 doboz gyógyszer kiadását nem tudták sem receptekkel, sem úgynevezett megrendelőlappal igazolni.

Az OGYÉI mindkét ügyben megkereste a Nemzet Adó- és Vámhivatalt, amelynek bűnügyi főigazgató-helyettese elmondta, hogy a gyanú szerint egy budapesti gyógyszerész rendelt a két gyógyszertár nevében több hazai gyógyszer-nagykereskedőtől, havonta 10 milliós nagyságrendben.

A tablettákat magyar kamion szállította Svédországba, ahol az árut egy futár vette át, ám mielőtt tovább vitte volna a gyógyszereket, a svéd rendőrség letartóztatta. Az autóban 14 ezer tablettát találtak. Ezzel egyidőben a pénzügyi nyomozók házkutatást tartottak hét budapesti és Pest megyei, valamint három vidéki helyszínen, ahol több mint fél millió szem tablettát gyűjtöttek be.

A svéd rendőrség két embert – a kamion sofőrt és a futárt – letartóztatta, jelentette be Zámbó Péter, a NAV bűnügyi főigazgató-helyettese. A gyógyszercsempészek súlyos büntetésre számíthatnak, mivel az általuk elkövetett bűncselekmény kábítószerrel történő visszaélést jelent, amelynek büntetési tétele 10-20 év között van. Magyarországon a fenti eset engedély nélküli kereskedelemnek számít, amelyért legfeljebb 3 év elzárás jár. A hatóságok három hazai gyanúsítottat derítettek fel.

A gyógyszercsempészés az egyik legjövedelmezőbb üzlet. A nálunk szemenként 3 forintba kerülő tablettákért a skandináv országokban darabonként 3-5 eurót fizetnek. A haszon háromszázszoros!

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés