hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Újabb gyógyszergyártó lett a kormány stratégiai partnere

A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Egis Gyógyszergyárral. A dokumentum mai aláírását összekötötték a cég új Hatóanyagtechnológiai Kutatás-Fejlesztési Központjának átadásával.

hirdetés

E megállapodás is bizonyítja, hogy a kormány nyitott a gyógyszergyárakkal történő együttműködésre, mondta az ünnepélyes ceremóniát megelőzően Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, aki azt is kiemelte, hogy a gyógyszeripar a magyar nemzetgazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű. Ezt igazolja az is, hogy a hazai export több mint 5 százalékát ez az ágazat adja. Ez az egyik leginnovatívabb iparág, tette hozzá, amit az is bizonyít, hogy a magángazdaságban kutatás-fejlesztésre fordított források fele nemzetgazdasági szinten a gyógyszeriparban realizálódik.  

Egy megállapodás akkor jó, emelte ki az Egis vezérigazgatója, ha kölcsönös előnyökön alapul, s itt pontosan erről van szó. Az elmúlt húsz évben itthon 140 milliárd forintot fordított a vállalat beruházásokra, ennek közel 50 százalékát a 2008-as gazdasági világválság kitörését követően, míg ugyanettől az időponttal 59 százalékkal nőtt az export is. A K+F rendkívül fontos az Egis számára tavaly valamivel több mint 12 milliárd forintot fordítottak e célra –, ezért is alakították át, újították meg kutatás-fejlesztésüket, hangsúlyozta Hodász István.  Örömmel vesszük, tette hozzá, a kormány elkötelezettségét a kutatás-fejlesztés mellett, ugyanakkor számítanak arra, hogy a hazai intézkedések során figyelembe veszik a magyarországi gyógyszergyárak versenyképességének további növekedését, annak érdekébe, hogy e cégek minél nagyobb mértékben hozzájárulhassanak a nemzetgazdaság fellendüléséhez.

Az ugyancsak ma felavatott új Hatóanyagtechnológiai Kutatás-Fejlesztési Központban többek között a legkorszerűbb, már kis dózisban is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagokat (High Potency Active Pharmaceutical Ingredients – HPAPI) fejlesztik majd, amelyek az onkológiában kínálnak korszerű terápiás lehetőségeket.

A központ része továbbá a különálló épületben található új kísérleti üzem is, ahol az Egis által fejlesztett hatóanyagok méretnövelése zajlik. A 4,6 milliárd forint összköltségű projekt megvalósításához az Európai Unió és a magyar állam 1,149 milliárd forint támogatást nyújtott.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés