hirdetés
hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

Újabb érv a gyorsított vakcinafejlesztés ellen

A gyors vakcinafejlesztés újabb potenciális és aggasztó következményére hívják fel a figyelmet kutatók, ami az Infostart szerint abból ered, hogy nincs lehetőség két oltás hatékonyságának összehasonlítására.

hirdetés

A koronavírus elleni oltás nem fogja gombnyomásra kikapcsolni a vírust, ezt már egy ideje hangoztatják a tudósok. Most azonban a gyors vakcinafejlesztés újabb potenciális és aggasztó következményére hívják fel a figyelmet.

"A leggyorsabban fejlesztett oltások a leginkább kísérleti jellegűek. Könnyen lehetséges, hogy nem lesznek olyan jók, mint a lassabban érkező, kipróbáltabb változatok" – mondja Adam Finn, a bristoli egyetem professzora. A szakember szerint nehéz lesz ezt akkor bebizonyítani, ha már nagy embertömeget beoltottak az első vakcinával. Ahhoz ugyanakkor, hogy kiderüljön, melyik korcsoportnak melyik oltás a leghatékonyabb, hatalmas embertömegen kell kipróbálni azt.

Jelenleg négy olyan kísérleti vakcina van, amely már a tesztek legutolsó fázisában jár, ha bebizonyosodik, hogy ezek valamelyike védelmet biztosít a koronavírus ellen, a gyártók hatalmas nyomást éreznek majd arra, hogy azonnal elkezdjenek oltani. Az elsőként vakcinázott csoportok tagjai közt a megfertőződéssel leginkább veszélyeztetettek és az egészségügyi dolgozók lesznek. Az idősek beoltásával kapcsolatosan viszont oda kell majd figyelni az oltások használatára.

"A probléma az, hogy a korai tesztek nem valószínű, hogy megmutatják azt, mennyire jó egy oltás az idős korosztálynak" – mondja az Infostart szerint Kanta Subbarao, a WHO igazgatója. Hozzátette: azt tudjuk, hogy az oltások általában a fiatal és egészséges embereket védik jobban.

Mindennek következtében a tavaszra várható vakcinák úgy kerülhetnek az orvosokhoz, hogy nincsen tudományos bizonyíték arra, melyik variáció melyik csoport számára jelent jó választást.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés