hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Új vezetője van a gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportnak

A gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport új vezetőjével,  dr. Ilku Líviával közöl interjút a HENT honlapja.

hirdetés

Dr. Ilku Lívia gyógyszerészhallgatóként a SOTE-ra járt, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte a felsőfokú marketing-, reklám-, PR-menedzser képzést, állam- és jogtudományi doktorrá pedig az ELTE-n avatták. 7 évig dolgozott a gyógyszeriparban, majd 7 évet a közigazgatásban: az egészségügyért felelős minisztérium jogi főosztályán, később pedig az Országos Gyógyszerészeti Intézetben főigazgató-helyettesként. Gyógyszerészként és jogászként mindig a két szakma határterületével foglalkozott. Jelenleg a MAGYOSZ igazgatójaként végzi a jogi és gyógyszerészi munka eredményes és egymást segítő összefésülését – indézi fel az interjú elején a lap.

Alább szó esik arról is, hogy miként védekeznek a környező országokban a hamis gyógyszerek, étrend-kiegészítők elterjedése ellen? 

„A gyógyszerhamisítás elleni 2011/62/EU irányelv megalkotásának oka a gyógyszerek hamisításának világméretűvé válása volt – mondja Ilku Lívia –, ezzel az Európai Unió felvállalta ennek a problémának a visszaszorítását. Egy olyan területről van szó, ahol a hamisítás elleni stratégiák eredményességének növelése érdekében hatékony és fokozott nemzetközi koordinációra és együttműködésre van szükség. Az irányelvnek egyaránt szolgálnia kell a gyógyszerek legális belső piaca működésének védelmét, és egyúttal a közegészségügy magas szintű védelmén keresztül a gyógyszerfogyasztók védelmét is. A szabályozás a legális láncra koncentrál, és a már bevezetett rendelkezéseken túl felhatalmazást adott például arra is, hogy egy külön, 2016 közepén megjelenő európai uniós jogszabály részletesen rendelkezzen a gyógyszereken elhelyezendő biztonsági elemekről. Főszabály szerint a gyártónak minden vényköteles terméket olyan biztonsági elemmel kell ellátnia, mely segítségével dobozonként nyomon követhető a gyógyszer a gyártástól a patikai, kórházi expediálásig. A nyomon követésre központi informatikai adattárat hoznak létre, mely naprakészen tudja követni az adott gyógyszert. Azaz minden egyes doboz „bejelentkezik” a gyártás során és „kijelentkezik” a végső expediálásnál. Európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszerről beszélünk, 4600 különböző gyártóhelyről és 177.000 expediáló-helyről. Európa eddigi legszerteágazóbb informatikai rendszere épül, melynek legkésőbb 2019 januárjától működnie kell.”

Kérdezték arról is a munkacsoport vezetőjét, hogy a gyógyszertörvény idén januártól élő változásait elegendőnek tartja-e ahhoz, hogy megállítsák a hamis gyógyszerek illegális kereskedelmét?

„Nagyon nagy reményeket fűzök az új szabályozáshoz. A MAGYOSZ-hoz is naponta érkeznek olyan illegális tartalomszolgáltatók által kínált gyógyszerekre ajánlatok, melyek nyilvánvalóan hamisak. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény eddig csak a gyógyszer-forgalomba hozatali engedély jogosultjának, vagy annak felhatalmazása alapján engedte meg, hogy felhívhatja a tartalomszolgáltatót a jogát sértő tartalmú információ eltávolítására. A hozzánk érkező weboldalak illegálissá minősítése „sajnos” számunkra nem okozott problémát, ugyanakkor minden olyan elemmel ellátott oldalakról beszélünk, melyek egy laikus fogyasztónak akár valósnak is tűnhetnek. Sajnos elég gyakori a közösségi oldalakon megjelenő „gyógyszerpiac” is, azaz „megmaradt ilyen vagy olyan gyógyszerem, szívesen eladom”. Ez megengedhetetlen. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet új jogosítványa miatt gyorsan és hatékonyan tud fellépni a potenciális gyógyszerhamisítókkal szemben. A hamis gyógyszert áruló weboldalak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételével visszaszorítható a bizonytalan forrásból származó gyógyszerek kereslete a legális, ellenőrzött forgalmazási láncba. Hogy mennyire tud egy új szabályozás teret nyerni, azt mindig monitorozni kell, s ha szükséges, hozzá kell nyúlni, módosítani kell. Azt gondolom, hogy a HENT tényleges segítséget nyújthat az OGYI-nak abban, hogy hogyan tud minél hatékonyabban élni a törvény által nyújtott lehetőséggel” – olvasható az Ilku Líviával készült interjúban a hamisitasellen.hu-n.

(forrás: HENT)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés