hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Új ügyeleti rendszer kidolgozását szorgalmazzák a hálózati gyógyszertárak

Szakmai észrevételeket vár a gyógyszertári ügyeleti rendszer átalakításáról szóló javaslatához a Hálózatban működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

hirdetés

A HGYSZ közleménye szerint a sürgősségi gyógyszerellátás jelenleg működő rendszere nem szolgálja sem a lakosság, sem pedig a gyógyszerészek érdekeit, mert ad hoc módon, a területi eloszlást tekintve egyenetlenül működik, és a finanszírozása is aránytalanul nagy terhet ró a gyógyszertárakra. Ezért a szervezet vitaindytónak szánva saját javaslatot küldött az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), valamint a települési önkormányzatoknak. 

Mint írják, jelenleg nem szabályozza jogszabály, hogy hol és milyen időtartamban kell ügyeletet vagy készenlétet tartani, ezért nehezen kiszámítható és egyenlőtlen rendszer alakult ki. Az országos tisztifőgyógyszerész döntése alapján ugyanis bármely közforgalmú gyógyszertár kötelezhető készenléti és ügyeleti ellátás nyújtására az adott településen működő és érintett gyógyszertárak javaslatai alapján.

Az ÁNTSZ adatai és a HGYSZ kutatása szerint a 2322 közforgalmú gyógyszertár közül 805 gyógyszertár tart ügyeletet valamilyen formában, 222 településen. A fővárossal nem számolva, 221 településen 788 gyógyszertár áll rendelkezésre ügyeleti szolgálattal. A 175 vidéki járás közül összesen 152-ben van valamilyen szintű ügyeleti ellátás. Az ügyelettel nem rendelkező 23 járásban közel 480 000-en élnek.

Mivel az ügyelet finanszírozását a gyógyszertárnak kell biztosítania, a legtöbb településen és járásban nem egy gyógyszertár vállalja az ügyeleti szolgálatot, hanem váltásban több. A nagyobb városokra, megyeszékhelyek többségére jellemző, hogy akár tíznél több gyógyszertár tart váltva ügyeletet. Ez a lakosság számára kis nehezen követhető.

A HGYSZ javasolja, hogy a gyógyszergazdaságossági törvénybe kerüljön be a sürgősségi gyógyszerellátás pontos meghatározása, azt pedig rendeletben határozzák meg, hogy mikor, hol és milyen formában kell sürgősségi gyógyszerellátást biztosítani, valamint, hogy milyen szabályok szerint válasszák ki azokat a gyógyszertárakat, amelyek ezt a szolgáltatást ellátják.

„A HGYSZ nem egy konkrét javaslatot ajánl a kormány figyelmébe, hanem több olyan lehetséges megközelítést is felvázoltunk, amelyek megoldást kínálhatnak a sürgősségi gyógyszerellátás rendszerének javítására és kiszámíthatóbbá tételére. Az anyagot vitaindítónak szánjuk, és várjuk az érintett szervezetek, intézmények véleményét” – idézik dr. Zlinszky Jánost, a HGYSZ alelnökét.

A HGYSZ javaslatai:

A.      Területi alapon meghatározott ügyeleti rendszer:

A HGYSZ ebben az esetben a legfontosabb szempontként azt határozta meg, hogy az ország minden lakosának lehetősége legyen sürgősségi gyógyszerellátás igénybe vételére, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik. A körzetek meghatározásánál két szempontot kell figyelembe venni: az adott terület méretét, valamint lakosságszámát. Ez kétféleképpen lehetséges:

1.       Ügyeleti körzetek kialakítása

A HGYSZ véleménye szerint a sürgősségi gyógyszerellátás megoldható legfeljebb 120 gyógyszertár bevonásával, melyből 8-10 gyógyszertár Budapesten lát el ügyeleti szolgáltatást, míg 100-110 a vidéki településeken érhető el. Az ügyeletes gyógyszertárak a kijelölt ügyeleti központban működnek.

2.       Ügyeleti körzetek meghatározása a járási rendszer alapján

Az ügyeleti körzeteket úgy javasolt meghatározni, hogy olyan területet és lakosságszámot fednek le, amelyet egy gyógyszertár el tud látni. Ezt figyelembe véve a leghatékonyabb és legmegfelelőbb területi felosztást a járási rendszer alapján lehet meghatározni.

 B.      Szolgáltatás alapján meghatározott ügyeleti rendszer:

A HGYSZ ebben az esetben fő szempontként azt határozta meg, hogy a sürgősségi gyógyszerellátás elsődleges feladata, hogy biztosítsa a sürgősségi orvosi ellátás során javasolt kezelés folytatásának feltételeit a megfelelő gyógyszerek rendelkezésre bocsátásával. Ezért a sürgősségi gyógyszerellátást a sürgősségi orvosi ellátási rendszer felépítését figyelembe véve szervezné meg.

A vitaanyag megtalálható a HGYSZ honlapján. A szakmai véleményeket a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre várják.

 

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés