hirdetés
hirdetés
2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Új terápiás célpont a prosztatarák kezelésében

Amerikai kutatók olyan gyógyszercélpontra bukkantak, melynek támadásával megakadályozható az áttétek képződése prosztatarákos betegeknél.

hirdetés

A New York Egyetem kutatói a Journal of Cell Biology folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy prosztatarák-sejtek PHLPP2 proteinjére ható gyógyszerrel meggátolható lehet a metasztázis folyamata.

A prosztatarák évente 30 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban – ez az egyik leggyakoribb ráktípus, és a betegek többsége az áttétek képződése miatt veszti életét. Metasztázis esetén az 5 éves túlélés 28%, míg a szervre lokalizált carcinoma esetén 99%, óriási tehát a különbség a betegség áttétes és nem áttétes formája között. A most publikált vizsgálatban a kutatók felfigyeltek arra, hogy a korábban ismeretlen szerepű, ám gyaníthatóan más fehérjékből foszfátcsoportokat eltávolító PHLPP2 foszfatáz enzim igen fontos szerepet tölt be a prosztatatumorok túlélésében és proliferációjában. A vizsgálatok szerint a PHLPP2 hiányában a sejtek osztódása leáll, ezért a kutatók egereknél egy deléciós eljárással kitörölték a Phlpp2 gént, és arra lettek figyelmesek, hogy ez sikeresen akadályozta meg a prosztatarákos tumorokat abban, hogy más szövetekben áttétet képezzenek.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

 Ez azért jelentős felfedezés, mert a kutatók számára már régóta ismert volt, hogy az áttétet képző rákbetegségek többségénél igen aktív egy MYC nevű erőteljes onkogén, mely a rákos sejtek proliferációját, metabolizmusát stimulálja, túlélésüket javítja, és a PHLPP2 segít az MYC stabilizálásában azzal, hogy egy olyan foszfátcsoportot távolít el az onkogénről, mely annak pusztulását, lebomlását idézné elő. Ezt követően a kutatók humán prosztata ráksejteket kezdtek el kezelni egy olyan készítménnyel, amely gátolja a PHLPP2 enzimet, és az MYC szint valóban csökkenni kezdett, az áttétképződés pedig megszűnt. A PHLPP2 egészséges sejtekben betöltött funkciója nem ismert, ezért a kutatók szerint az enzim ígéretes gyógyszercélpont lehet a jövőbeni onkológiai szerek fejlesztésében.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés