hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Új tartalmakkal bővült a Sokszínű Kémia pályaorientációs platform

Nem elég az elméleti tudás; a tanultak alkalmazása, a számolásos példák megoldása kemény dió lehet – sok diák és kémiaszakos tanár tapasztalata ez. Ezért a tavasszal indult Sokszínű Kémia platform új, az érettségi számolásos példáira felkészítő kisfilmeket tett közzé, hogy ezzel is segítse a kémiaérettségi előtt álló diákok felkészülését.

hirdetés

Az Egis kezdeményezésére, a BME, az ELTE, a SE, valamint az SZTE közreműködésével áprilisban indított Sokszínű kémia platform ingyenesen, regisztráció nélkül látogatható, felületén az emelt szintű érettségihez szükséges teljes tananyag megtalálható. A tudnivalókat – követve az érettségi tematikáját – egyetemi előadók kisfilmekben magyarázzák el, prezentációjuk pedig le is tölthető. Az előadók az eddig közzétett tananyagban az elmélet mellett további kisfilmekben számolásos példákat is megoldanak, segítve az összefüggések megértését, a tanultak alkalmazását.

A már elérhető tudásanyag most új elemekkel bővült. A már feldolgozott példák mellett a frissen publikált kisfilmekben olyan feladatok megoldása, illetve magyarázata látható, amelyek korábban érettségi példasorokban szerepeltek. Mivel az érettségik felépítése azonos, és a példák hasonló sémát követnek, a megfelelő feladattípusok gyakorlásával, a megoldási módszerek elsajátításával a diákok eredményesen készülhetnek fel az előttük álló vizsgára. A kisfilmekben az előadók tematikus bontásban (pl. elektrokémia) is áttekintik a feladatokat, és néhány érettségi példasort megoldanak.

„Bízunk benne, hogy ezzel újabb eszközt adtunk az eredményes érettségihez a diákok kezébe – mondta el dr. András Klára, az Egis Gyógyszergyár Zrt. HR és kommunikációs igazgatója. – A platform létrehozásakor arra törekedtünk, hogy valós, érdemi segítséget nyújtsunk a gyógyszerésznek, vegyésznek, vegyészmérnöknek készülő középiskolásoknak, illetve bátorítsuk azokat, akik érdeklődnek a kémia iránt, de még nem biztosak abban, érdemes-e ilyen irányba továbbtanulniuk.”

„A felvételi pontszámítás rendszere ugyan átalakulóban van, de az nem változik, hogy a sikeres egyetemi tanulmányok záloga a középiskolai tananyag alapos ismerete – emlékeztett dr. Szalai István, az ELTE TTK Kémiai Intézetének egyetemi tanára. – Az emelt szintű érettségire való felkészülés éppen ezt a szolgálja, ezért mindenkit biztatunk, hogy vállalja ezt a megmérettetést. A Sokszínű Kémia projekt ehhez a munkához ad támogatást.”

Dr. Hornyánszky Gábor, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának docense arra hívta fel a figyelmet, hogy a platform nem csupán az emelt szintű érettségihez használható: „Az elkészült tananyag azok számára is nagy segítség lehet, akik középszinten terveznek érettségizni, illetve, ha hosszabb kihagyás után veszik újra elő a kémiát” – mondta.

Dr. Béni Szabolcs, a SE Gyógyszerésztudományi Karának docense az oktatók szerepét és a strukturált tananyag szerepét emelte ki: „A Sokszínű Kémia keretein belül minden érettségire készülő olyan szisztematikusan összeállított segédlethez juthat, melynek elsajátításához tapasztalt egyetemi oktatók nyújtanak segítséget. A sikeres felvételihez, majd az egyetemi helytálláshoz a kémiai alapok magabiztos ismerete elengedhetetlen – mindezeket most egy helyen érheti el minden kémia iránt érdeklődő jelentkező.”

„Meggyőződésünk, hogy az oktató által megadható legnagyobb segítség az érdeklődés felkeltése. Ezt pedig leghatékonyabban úgy lehet megtenni, hogy bemutatjuk az adott tárgy szépségeit és belső logikáját. A Sokszínű Kémia platform újabb elemeinek elkészítése során nem titkolt célunk volt, hogy feladatmegoldásokon és magyarázatokon keresztül rámutassunk a kémia érdekes és izgalmas világára – világított rá az előadók távlati céljaira is dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja

Az Egis a Sokszínű Kémia mellett számos pályaorientációs kezdeményezésben vesz részt. Mint a természettudományok, kiemelten a kémia népszerűsítése iránt elkötelezett vállalat, az Egis több korcsoportot megszólítva – az érintettek tudásszintjéhez és életkori sajátosságaihoz igazodva – hívja föl a figyelmet arra, milyen lehetőségek rejlenek a kémiában, illetve milyen karrierlehetőségeket tartogatnak az egyes, kémiával kapcsolatos hivatások. Az egyes filmeket, kísérleteket, interaktív játékokat tartalmazó oldalon a kisgyerekek, a középiskolások, az egyetemisták, a szülők, illetve a pedagógusok is találhatnak számukra érdekes olvasni- vagy néznivalót.

Forrás: Egis
Forrás: Egis

(forrás: Egis Gyógyszergyár Zrt.)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés