hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Már szavazhat kedvenc patikájára

Új szerepekben a gyógyszerészek?

Ha megvalósulnak a magángyógyszerészek elképzelései, a patikusok is aktív szerepet vállalhatnak akár a krónikus betegek gyógyszereinek felírásában, vagy a vakcinák beadásában – derült ki a többi közt azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére indított szavazás megkezdését.

hirdetés

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége – a Roche Magyarország Kft. támogatásával – idén is felhívást tett közzé a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére. A szavazás szerdán kezdődött és szeptember 30-ig tart, a kampány legfontosabb célja az eddigiekhez hasonlóan a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése, a felek közelebb hozása egymáshoz.

A szervezet nyolcadik éve kívánja felhívni a figyelmet a patikai munkára, a gyógyszertárakban megforduló betegek érdekeire.Szavazni a www.kedvencpatikam.hu weboldalon, illetve a szórólapok, a médiában megjelenő kérdőívek kitöltésével és beküldésével lehet. A hozzá szervesen kapcsolódó Év gyógyszerésze pályázat már májusban lezárult; mindkét elismerést a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége XXVIII. kongresszusán adják majd át.

Mint a szavazás megkezdését bejelentő sajtóeseményen dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) elnöke jelezte, nagy megnyugvással vette tudomásul az emberi erőforrások miniszterének parlamenti bizottsági meghallgatásán, hogy Kásler Miklós szerint is szükség van a háziorvosok tehermentesítésére, s mivel nagyok a hiátusok, a gyógyszerészek szerinte jelentős szerepet vállalhatnak ebben a folyamatban. Az immár nyolcadik éve zajló pályázatoknak ívük van, nemcsak kiváló kollégák, közösségek ismerhetők meg, s hamarosan könyv is megjelenik az egyik korábbi díjazott jóvoltából, hanem megmutathatják a hivatásban rejlő tartalékokat, így olyan ügyek is felszínre kerülnek a pályázatok által, amelyek előrelépést jelenthetnek a gyógyszerészek számára.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Mikola Bálint ezek közé sorolta a gyógyszerészi kompetenciák erősítését. A gondolatot folytatva dr. Samu Antal, a MOSZ alelnöke úgy vélte, a gyógyszerészek integrálódhatnának a praxisközösségekbe, s mintegy új szolgáltatásként részt vállalhatnak például a népegészségügyi programokban. Mint jelezte, a gyógyszerészi képzőhelyekkel már tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a leendő gyógyszerészeket felkészítsék arra, vállaljanak aktív szerepet akár a gyógyszerek felírásában is. Egyre kevesebb a háziorvos, a kollégák túlterheltek, s mivel a patikusok gyakran találkoznak a krónikus betegekkel a gyógyszertárakban, az orvosokkal szoros együttműködésben képesek lennének átvenni a gyógyszerfelírás feladatát. Mindezzel csökkennének a várólisták, ráadásul azzal, ha a pácienseket szorosabban nyomon követik, javulhat a betegek együttműködése is, ami a felesleges kiadások lefaragásával is járna: Samu Antal szerint a nem megfelelő adherencia ma mintegy 240 milliárdnyi kárt okoz az egészségügyben.

Mikola Bálint hozzátette: a 60 év felettiek több mint fele mintegy 13 féle gyógyszert szed – e helyzetben, amikor senki sem tudja, milyen hatásokat vált ki ennyi hatóanyag együttes szedése, az egészségnyereség elvárása reménytelen. A patikusok jobb bevonásával, kompetenciáik növelésével ugyancsak javítani lehetne az átoltottsági arányokat a kevésbé sikeres vakcinák, így az influenza vagy a méhnyakrák elleni oltások esetében – azzal, ha ezeket a gyógyszerészek is beadhatnák, vélekedett.

Az elnök szerint az egyetemek nyitottak arra, hogy mindezeket beépítsék az oktatásba, s javaslataikat eljuttatták már az ágazat új vezetőségének is. A kompetenciák növelésének lehetőségét Samu Antal szerint felgyorsíthatja a szakemberhiány. Mint jelezte, régebben kifejezetten tiltották az ilyesfajta tevékenységet a patikusoknak, mondván, maradjanak csak a táránál. Később megjelent a gyógyszerészi gondozás, ma pedig az USA-ban például a farmakoterápia lényegében már mindenben a patikusokra tartozik.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés