hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 05., szerda - Krisztina.
hirdetés

Új szakaszba lépett az opioidkrízis az USA-ban

Nőtt azon államok száma, amelyek beperelték a Purdue Pharma cég vezetőit, mert évtizedeken át félrevezették a gyógyszeripart, a fogyasztókat és a tudósokat, hangzott el a Klubrádióban.

hirdetés

Háromszázan halnak meg naponta az Egyesült Államokban az opioid szerek használata miatt – hangzott el az USA-ban a konzervatív médiasztár, Sean Hannity Showjában. Az NPR állami rádió napi 90 halálos áldozatról tud. Úgy tűnik, nem birkózik meg az ország azzal az opioid krízissel, amit már 2017-ben is úgy jellemeztek a szakemberek: soha nem volt ilyen súlyos, mint abban az évben. A helyzet azóta romlott. Ez az utcaképen is látszik, sokan nem is titkolják, az utcán adják be maguknak a szert, és persze ott nyomban a hatása alá kerülve döbbenti meg a járókelőket a látványuk. Jó esetben mentőket, rendőröket hívnak, rossz esetben ott hagyják őket. És utóbbi a gyakoribb. Környéke válogatja.

A krízis kapcsán azonban nemcsak házi laboratóriumban összerakott szerek eladásáról van szó, hanem az amerikai gyógyszeripar korruptságáról is. Múlt héten pénteken nyújtotta be Arizona állam a Sackler-család ellen keresetét az alkotmánybíróságra, mert bizonyítani szeretnék, hogy a Purdue Pharma cég profitéhsége nagyban hozzájárult az államban elterjedt addikciós járványhoz – nyilatkozta Mark Brnovich, Arizona igazságügyminisztere.

A Purdue Pharma a Sackler-család tulajdona, gyakorlatilag a család tagjai töltik be az összes vezetői posztot. A Purdue Pharma az opioid járványért leginkább felelős szer legnagyobb előállítója. S a per abban különbözik a többitől – például az Oklahoma által először benyújtottól –, hogy nem a körzeti vagy szövetségi bíróságra, hanem egyenesen a taláros testület elé viszik a pert; nincs idő kivárni azt, hogy az ügy a legalsóbb ítélkezéstől eljusson az alkotmánybíróságig, ami éveket is igénybe vehet. Ugyanakkor az a gyakorlat, hogy az alkotmánybíróság kivárja az alsóbb szintű ítélkezés eredményeit, s utolsóként mondja ki a verdiktet, ha arra igényt tartanak a peresek.

Brnovich arizóniai igazságügyminiszter azt írta a keresetben, hogy több százezer ember haláláért teszi felelőssé a Sackler-vállalkozást, amely egyedül 30 milliárd dolláros haszonra tett szert a legismertebb opioid szer árusításával. A Sackler-családot nemcsak a leggazdagabbak között tartják nyilván, hanem a kultúra és a művészetek patronálójaként is. A per bejelentése óta több múzeum – példának okáért a párizsi Louvre is –bejelentette, nem fogad el többé támogatást, és leveszik a kiállítótermekben kifüggesztett hálaadó táblácskákat is. Perek tucatjai előtt áll a cég, és közben zajlanak az egyes személyek által kezdeményezett kártérítési eljárások is.

További részletek a Klubrádióban.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés