hirdetés
hirdetés
2020. július. 12., vasárnap - Izabella, Dalma.
hirdetés

Új stratégiával a hatékonyabb gyógyszerekért

Ahhoz, hogy hatékonyabb gyógyszereket találjunk, a hozzájuk vezető optimálási folyamat megújítása is szükséges - ez annak a tanulmánynak a legfontosabb megállapítása, amelyet Keserű György Miklós, az MTA TTK főigazgatója publikált három külföldi társszerzővel együtt a Nature Reviews Drug Discovery februári számában. 

hirdetés

„Az elmúlt évek gyógyszerkutatási erőfeszítéseit a korábbiaknál kevesebb siker koronázta" - mondta a kutatókat világszerte új kihívások elé állító időszakról Keserű György Miklós. A kutatás eredményességének csökkenésében véleménye szerint több szempont is szerepet játszott: „Egyrészt a betegségek összetettsége, másrészt a gyógyszerjelölt vegyületek megváltozott tulajdonságai tehetők érte felelőssé, de említhetnénk a hatósági elvárások szigorodását is".

Hasonlata szerint, ha a kutatást faként képzeljük el, a tudósok „az alsó ágakról már leszedték a gyümölcsöt, és ahhoz, hogy feljebb juthassanak, hogy a magasabban elhelyezkedő gyümölcsöket is elérjék, először speciális létrát kell kifejleszteniük". Ez a „létra" lehet a gyógyszerkutatásban a hatékonyságot a molekulaméret és a lipofil karakter (zsírban oldódó, vízben kevéssé nedvesedő anyagi tulajdonság) függvényében leíró ligandumhatékonysági indexek használata. Az úgynevezett ligandumhatékonysági indexek megkönnyítik a gyógyszerjelölt vegyületek optimálását, mert egy jellemzőbe sűrítve, folyamatosan monitorozzák legfontosabb tulajdonságaikat. A módszer hozzájárulhat hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Az újabb kutatások nyomán mára nyilvánvalóvá vált, hogy a mai gyógyszerjelölt vegyületek fizikai és kémiai tulajdonságai lényegesen eltérnek a korábbi sikeres kutatások által azonosított és mára gyógyszerként használt vegyületek tulajdonságaitól. Keserű György Miklós angol és amerikai szerzőtársakkal közösen végzett összehasonlító vizsgálatai megmutatták, hogy a mai gyógyszerjelöltek szerkezetileg bonyolultabb, nagyobb molekulatömegű, vízben kevésbé oldódó (lipofilebb) vegyületek. Ez a változás kihat arra is, hogyan fejleszthetők az adott vegyületek gyógyszerré – olvasható az mta.hu-n.

(forrás: MTA)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés