hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

Új lehetőség a túlevéses zavar kezelésében

A figyelemhiányos hiperaktivitás kezelésére szolgáló lizdexamfetamin segíthet megfékezni a túlevéses zavarra jellemző falási rohamokat. Az FDA gyorsított eljárás keretében engedélyezte a szer új indikációját.

hirdetés

Az Egyesült Államok gyógyszer-engedélyező hatósága (FDA, U.S. Food and Drug Administration) gyorsított eljárás keretében hagyta jóvá a lizdexamfetamin-dimezilát hatóanyagú Vyvanse perorális kapszula (Shire Plc.) indikációbővítésére vonatkozó kérelmet, amely ezzel a tengerentúlon a felnőtt kori túlevéses zavar (binge eating disorder) első engedélyezett gyógyszere lett.

A falási rohamokkal jellemezhető túlevéses zavar a leggyakoribbnak számító evészavar az Egyesült Államok felnőtt lakossága körében: a 2,8 millióra becsült betegszámmal prevalenciája nagyobb, mint az anorexia nervosa és a bulimia nervosa együttes előfordulási gyakorisága. A jellegzetes és rendszeresen visszatérő, kényszeres falási rohamok során a beteg a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű táplálékot fogyaszt, és mindeközben úgy érzi, nem ura a helyzetnek. A beteg akkor is eszik, ha nem érez éhséget, és a bevitt táplálékmennyiséggel szinte a rosszullétig megtölti a gyomrát. A mértéktelen falás szégyenérzetet kelt, ami akár szociális elszigetelődéshez is vezethet. A túlevéses zavar gyakori következménye a jelentős súlygyarapodás és az elhízás ismert szövődményei.

A falászavar komoly egészségkárosodással szövődhet, és jelentősen megnehezíti a betegek mindennapi életét, úgy az otthoni, mint a munkahelyi környezetben, és kihat a társas kapcsolatokra is. A Vyvanse újonnan elfogadott indikációja hatásos új lehetőséget ad az orvosok kezébe a túlevéses zavarral küzdő betegek gyógyításához – magyarázza dr. Mitchell Mathis, az FDA pszichotrop gyógyszerek engedélyezéséért felelős részlegének vezetője.

Az új alkalmazási terület engedélyezése két döntő fontosságú klinikai vizsgálat eredményein alapul, amelyekben középsúlyos-súlyos falászavarban szenvedő felnőtt betegeket (n=724) kezeltek a lizdexamfetamin-tartalmú készítménnyel. Az aktív kezelés hatására csökkent a falási rohamokkal terhelt napok hetenkénti száma és a faláskényszeres viselkedésformák gyakorisága a placebóval kezelt kontrollcsoporthoz viszonyítva. A vizsgálatok egyikét ismertető közleményben, amely január 14-én jelent meg a JAMA Psychiatry honlapján, a kutatók arról is beszámolnak, hogy a lizdexamfetamin 50 és 70 mg-os napi adagjaival kezelt betegek körében szignifikánsan többnél szűnt meg legalább 4 hétre a túlevés kényszere, mint a placebocsoportban (a betegek 42, illetve 50 százalékánál, szemben a placebocsoportbeli 21 százalékos gyakorisággal).

A klinikai vizsgálatokban leggyakrabb észlelt nemkívánatos hatások között a szájszárazságot, az aluszékonyságot, a szívfrekvencia emelkedését, az ingerlékenységet, a szorongást és a székrekedést kell megemlíteni, de hatásmechanizmusából adódóan akár pszichotikus és mániás tüneteket (például hallucinációkat, irracionális gondolkodást) is előidézhet. A lizdexamfetamin-kezelés lehetséges kardiovaszkuláris szövődményeire (például fennálló szívbetegség talaján kialakuló hirtelen halál, szívinfarktus, stroke) kiemelten figyelmeztet a gyógyszerhatóság.

A lizdexamfetamin a dextroamphetamin prodrug-ja; központi idegrendszeri stimuláns hatását a dopamin és a noradrenalin visszavételének gátlásával éri el. Nagy abúzus- és dependenciapotenciálú vegyület, amely éppen ezért pszichotrop szernek minősül, és szigorú törvényi szabályozás alá esik. A testtömeg csökkentésére nem alkalmazható, mert e tekintetben nem vizsgálták a kezelés hatásosságát és biztonságosságát. A figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD, attention deficit hyperactivity disorder) kezelésére 2007 óta van forgalomban az Egyesült Államokban – ilyen indikációval 6 éves kortól alkalmazható.

 

Milyen egyéb kezelési lehetőségek vannak?

A lizdexamfetamin hazánkban nem elérhető. A lizdexamfetamin-dimezilát mint az ADHD terápiájában engedélyezésre váró szer az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) nyilvántartásában is szerepel, de forgalomba hozatali engedéllyel egyelőre nem rendelkezik.

A túlevéses zavar tüneti kezelésében a kognitív-viselkedésterápiák és az interperszonális terápia, a gyógyszerek közül pedig elsősorban az antidepresszívumok lehetnek hatásosak. A szerotoninvisszavétel szelektív gátlószerei (SSRI-k; például fluoxetin, sertralin, citalopram), a triciklusos antidepresszívumok (például az imipramin), az antiepileptikumok (topiramat) és az étvágycsökkentők (sibutramin) alkalmazásával kapcsolatos véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok szisztematikus elemzése szerint az adatok mérsékelt erővel bizonyítják e gyógyszerek terápiás hatását. A felsorolt szerek ugyan szignifikánsan csökkentik a falásrohamok gyakoriságát és a betegség súlyosságát a placebóhoz képest, a túlevéses zavar egyéb tüneteit – például a depresszív hangulatot, az evéssel kapcsolatos kényszergondolatokat és kényszercselekvéseket, valamint a testsúlyt – azonban változó mértékben befolyásolják. A terápiás adagok a legtöbb vizsgálatban az ajánlott dózistartomány felső határán vagy annak közelében voltak.

Források: FDA , Medscape, Medical Online

Ajánlott irodalom: Az evészavarok kezelése az alapellátásban

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés