hirdetés
hirdetés
2020. október. 28., szerda - Simon, Szimonetta.
hirdetés

Új koronavírus-gyógyszer készült Moszkvában

A moszkvai NUST MISiS egyetem tudósai egy vadonatúj módszerrel álltak elő, amellyel megelőzhető a másodlagos szövetgyulladás, ami sokszor életveszélyes szövődményként jelentkezhet, írja a Liner.

hirdetés

A Frontiers in Immunology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy a szerzők egy speciális, emberekben és emlősökben is megtalálható, nyálkahártyával összefüggésbe hozható MAIT-sejteket vettek górcső alá.

“Általánosságban elmondható, hogy ezek a sejtek hasznosak, hiszen megvédenek minket a gombás és bakteriális fertőzésektől, viszont ha már valakit vírusos támadás ért és magas a gyulladás szintje, a MAIT-sejtek aktivitása csak ronthat a helyzeten. Ez az elváltozás a citokin viharral is kapcsolatba hozható, ezért további vizsgálatok szükségesek.” mondta a Liner szerint Roman Akaszov, a NUST MISiS kutatója.

Az orosz kutatók a publikációjukban hangsúlyozzák, a MAIT-sejtekre bizonyos specifikus inhibítorokkal, azaz gátló anyagokkal lehetne hatni, ezáltal jelentős mértékben csökkenthetnék a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos gyulladásos komplikációkat.

“A MAIT-sejtek aktivitása tökéletes példája annak, mennyire összetett és bonyolult az immunrendszerünk, és milyen természetes hibákat követ el néha saját magával szemben.” – tette hozzá Akaszov.

(forrás: Liner)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés