hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Új irányvonalak a migrén kezelésében

Helyi gélkezelés és intranazális ganglionblokád jelentheti a migrén új kezelési lehetőségeit. Az eddigi vizsgálati eredmények alapján mindkét módszer hatásosan enyhíti a migrénes rohamok súlyosságát.

hirdetés

Az American Academy of Neurology idei éves kongresszusán (április 18–25, Washington DC) nemrég bemutatott vizsgálati eredmények szerint a nervus trigeminus perifériás idegvégződései fölé kent gyors hatású ketoprofen gél hatásosan enyhíti az erős migrénes fejfájást, függetlenül attól, kíséri-e a migrént aura vagy sem.

Az Észak-Karolina állambeli Achelios Therapeutics Inc. (USA) cég által kifejlesztett, és egyelőre még vizsgálati stádiumú ketoprofen gél (TopofenTM, ELS-M11) migrénkezelésben betöltött szerepének tanulmányozására irányuló 2a fázisú vizsgálatban 48 felnőtt migrénes beteg vett részt a 18–65 év közötti korosztályból. A vizsgálati alanyokat a fejfájás kezdeti súlyossága (középsúlyos/súlyos) szerinti rétegzésben, véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos elrendezés szerint kezelték a ketoprofent tartalmazó vagy hatóanyag nélküli géllel. A gél borsónyi mennyiségét az arc két oldalán összesen hat kisebb területre elosztva vitték fel a bőrre, a nervus trigeminus perifériás végződései felett (egyoldali migrénes fejfájás esetén is kétoldali kezelést alkalmazva). A résztvevők 5 akut migrénes epizód során alkalmazták a kezelést, és minden alkalommal elektronikus naplót vezettek az első 24 órában tapasztalt változásokról. A kezelőorvosok a helyi terápia megindítása előtt, majd 24 órával az után többszöri állapotfelmérést végeztek. Az elemzésben így összesen 130 migrénes rohamról összegyűlt adatot dolgoztak fel. Huszonkét beteg 49 alkalommal tapasztalt erős fejfájást, amit 22 esetben az aktív géllel, 27 esetben placebóval kezeltek.

Az aktív gél a súlyos migrénes rohamot átélő betegek 77 százalékánál hatásosan enyhítette a fejfájást és a migrén egyéb tüneteit (hányinger, foto- és fonofóbia). A súlyos migrént átélő betegek 45 százaléka 2–24 órán át fennmaradó, tartós fájdalomcsökkenést tapasztalt, míg a placebocsoportban ugyanez az arány mindössze 15 százaléknak adódott. Négy órával az akítv gél felvitele után az esetek 23 százalékában megszűnt a migrénes fájdalom, míg a placebogél csupán 15 százalékos gyakorisággal váltott ki ilyen hatást. Huszonnégy órával a kezelés után az aktív gélt alkalmazó betegek felénél állapítottak meg fájdalommentességet, míg a placebocsoportban a betegek negyede számolt be a fájdalom megszűnéséről. A migrén egyéb tüneteit az aktív gél legalább háromszor akkora valószínűséggel csökkentette, mint a placebo. A kezelés kedvező hatása kifejezettebb volt a súlyos, mint az enyhébb migrénes rohamos átélő betegek körében. A kezelés egyetlen nemkívánatos hatásaként néhány betegnél enyhe vagy középsúlyos, átmeneti bőrirritáció jelentkezett.

A ketoprofent 5 százalékos koncentrációban tartalmazó Topofen gélből egyedülállóan gyorsan és jól szívódik fel a hatóanyag, ami a különleges formulálásnak köszönhető – mutat rá a vizsgálatot vezető dr. Wolfgang Liedtke, az észak-karolinai Duke Egyetem neurológus, aneszteziológus és neurobiológus docense. A kezelés hatásossága a ketoprofen nagy szöveti koncentrációjával magyarázható. Huszonnégy órával a felvitele után a gél még mindig mérhető hatást fejt ki, ami azt jelzi, hogy a szövetbeli hatóanyagszint tartósan magas marad.

A hatékonyság sokkal inkább az idegvégződés feletti szövetbeli gyógyszer-koncentráció, semmint a keringésbeli gyógyszerszint függvénye – magyarázza dr. Crist J. Frangakis, a Topofen gélt fejlesztő cég elnök-vezérigazgatója. Meglátása szerint az új típusú gél a jövőben a migrénes rohamok megelőzésére is alkalmazható lehet, napi egyszeri alkalmazással. Az eddigi pozitív eredmények igazolni látszanak, hogy a migrén hatásosan és biztonságosan kezelhető lokálisan, kiküszöbölve a szisztémás nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) terápia potenciálisan súlyos mellékhatásait. A betegség nagy gyakoriságát figyelembe véve a ketoprofen gél nagyszámú migrénes betegnek kínálhat új terápiás lehetőséget a jövőben – legfőképp talán azoknak, akik a gasztrointesztinális mellékhatások veszélye miatt nem szedhetnek NSAID-okat. A kényelmes és biztonságos alkalmazhatóság mellett további előnye, hogy kiküszöbölheti a túlzott NSAID-használattal összefüggő hasonló fejfájásokat (ami jellemzően azoknál fordul elő, akik havonta több mint két héten át szednek orális NSAID-okat). Szükség esetén jól kombinálható a migrén rövid távú (≤ 2 nap) kezelésére adható triptánokkal, ami a leghatékonyabb stratégia a migrénes fejfájás enyhítésére.

Az ígéretes gyakorlati vonatkozás mellett a vizsgálati eredmények hasznos új információkkal gazdagítják a migrénnel és a migrén kialakulásában kóroki szerepet játszó neurogén gyulladással kapcsolatos ismereteinket – mutat rá dr. Liedtke az új kezelési lehetőség elméleti jelentőségére. Ha a most közzétett eredményeket további klinikai vizsgálatok is megerősítik, akár már a közeli jövőben átalakulhat a migrén kezelése, lendületet adva a transzdermális terápiás stratégiák fejlesztésének. Az új ismeretek más fájdalomszindrómák kezelésére is hatással lehetnek. Az akut és a krónikus migrén mellett a perifériás ízületi fájdalom, a rándulások és ficamok, a temporomandibularis ízület fájdalma és a sebészeti beavatkozásokat követő gyulladásos eredetű fájdalom enyhítésében is vizsgálják a különleges gélkészítmény alkalmazhatóságát.

 

Intranazális SPG-blokád

Az American Academy of Pain Medicine (AAPM) kongresszusán (2015. március 19–22., National Harbor, Maryland, USA) bemutatott másik hatásos kezelési mód a paraszimpatikus ganglion pterygopalatinum (más néven ganglion sphenopalatinum vagy nasalis ganglion, angol rövidítéssel SPG) precíz blokkolásához kapcsolódik. A stratégia nem új keletű: több-kevesebb sikerrel régóta alkalmazzák a krónikus migrén kezelésében, ám az idegdúc precíz gátlását hagyományosan nehéz megoldani. Egy, az Egyesült Államokban nemrég engedélyezett új eszköz (Tx360) viszont lehetővé teszi a pontos ganglionblokád létrehozását, ami a módszer első kettős vak, véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálata szerint hosszú távon hatásosan védi ki a migrénes rohamokat. Az SPG mucosalis felszínére juttatott bupivakain-oldat még egy hónappal a beavatkozást követően is szignifikánsan csökkentette a fejfájásos napok számát a kontroll (sóoldatos) kezeléssel összevetve. A bupivakain által létrehozott ganglionblokád nemcsak a fájdalom erősségére, hanem a betegek általános aktivitására, hangulatára, és a munkatevékenységére is kedvezően hatott.

(Források: Medscape, Achelion Therapeutics)

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés