hirdetés
hirdetés
2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés

Új gyógyszerek segíthetnek az ebolásokon

Akár kilencvenszázalékos túlélési arány is elérhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az ebola ellen kiválasztott két új gyógyszerrel, mondta Szlávik János infektológus főorvos péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

A főorvos elmondta, mindkét gyógyszer ellenanyagokat, vagyis antitesteket tartalmaz, amelyek megkötik a vírust, így az nem képes bejutni az emberi sejtekbe. Az egyik fajta gyógyszert egérben állították elő és három komponense van, míg a másikat az ebolából felgyógyultak véréből hozták létre. Mindkettő esetében a hangsúly a gyógyszerek időben való beadásának van, fűzte hozzá.

Mivel az ebola egy rendkívül gyors betegség, ahhoz, hogy 90 százalékos gyógyulási arányt érjenek el, a fertőződés utáni egy-két napban be kell adni valamelyik gyógyszert. Ha azonban a tünetek már megjelentek, akkor a gyógyszerek csak 50-60 százalékos hatékonysággal segíthetnek.

"Úgy tűnik, hogy ez rendkívül nagy előrelépés, de a járványt nem fogja megakadályozni", mondta, hozzátéve, ehhez a hagyományos megoldásokra van szükség, vagyis a védőoltásokra, a betegek mozgásának korlátozására és az ebolás betegek centrumokba irányítására.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés