hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Új gyógyszercélpont a laphámsejtes rákbetegségek kezelésében

Amerikai kutatók olyan új gyógyszercélpontot találtak (transzmembrán szerin proteáz 11B), mely kiváló gyógyszercélpont lehet a laphámsejtes rákbetegségek kezelésében.

hirdetés

Az amerikai UT Southwestern Medical Center kutatói a rangos Cell folyóiratban közölték eredményüket, miszerint egy olyan enzimre bukkantak, mely komoly szerepet játszik a daganatos sejtek táplálásában, így megfelelő célpont lehet a laphámsejtes rákbetegségek kezelésében.

A kutatók kezdetben azt vizsgálták, hogy milyen gének játszhatnak szerepet abban, hogy az egészséges tüdősejtek rákos sejtekké alakuljanak. Vizsgálataik közben figyelték meg, hogy a transzmembrán szerin proteáz 11B enzim (TMPRSS11B) jelentősen elősegíti bizonyos típusú ráksejtek növekedését és osztódását, ráadásul előfordulása a laphámsejtes ráktípusok esetén gyakori – nem csak tüdőrák, hanem a fejet, nyakat és petefészket érintő daganatos megbetegedésekben is kimutatható. Ezt követően azt nézték meg, mi történik, ha egér modellszervezetben különböző módszerekkel – például génszerkesztéssel vagy RNS-interferenciával – lecsökkentik az enzim szintjét. Eredményeik szerint egy ilyen beavatkozás gátolta a tumorok növekedését és osztódását.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A hatás hátterében az az élettani folyamat áll, hogy a korábban a sejtműködés egyfajta melléktermékének hitt tejsavat a TMPRSS11B képes bevinni a daganatos sejtekbe, illetve hatással van két másik sejtalkotóra – basigin és MCT4 – a tejsav sejtből történő kiürítésében. A tumorok jelentős mennyiségű tejsavat termelnek és fogyasztanak is egyidejűleg, mivel energiát szolgáltat számukra, ráadásul a tudomány mai álláspontja szerint a tejsav az immunrendszer működését is gátolja. A tápanyagszállításban játszott fontos szerepe miatt a TMPRSS11B gátlása olyan, mintha egy hadsereg utánpótlási vonalait vágnánk el. Az enzim további előnye, hogy a daganatos sejtek felszínén működik, ezért könnyű elérhetősége miatt kiváló célpontot nyújthat egy jövőbeni antitest- vagy kismolekulás terápia számára.

A jövőben az intézet további kutatásokat végez annak érdekében, hogy pontosabban tisztázzák, hogyan segíti elő az enzim a tejsavtranszportot, és gátló mechanizmusokat dolgozhassanak ki ellene terápiás céllal. Mivel egyelőre úgy tűnik, hogy az egészséges sejtek felületén nincs jelen a TMPRSS11B, fennáll a lehetősége annak, hogy a fehérjét célzó kezelések vagy készítmények kevéssé lesznek toxikusak.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés