hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Új gyógyszer a melanóma ellen

Egy új gyógyszernek köszönhetően megkétszerezhetők, sőt akár megnégyszerezhetők az előrehaladott melanómában szenvedő betegek életkilátásai. A gyógyszer a beteg saját immunrendszerét támogatva segíti a rosszindulatú daganat elleni harcot.

A nivolumab hatóanyagú Opdivo kevesebb mint felére csökkenti a daganat progresszióját a korábbi immunterápiás szerrel, az ipilimumabbal elérhetőhöz képest. Sőt mi több, a két szer együttes alkalmazása mellett csaknem negyedére lassítható a progresszió az ipilimumab-monoterápiával összehasonlítva. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a kombinációs terápia több és súlyosabb mellékhatással jár, ami behatárolja a kezelés alkalmazhatóságát ebben a különösen esendő betegcsoportban. A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy nagy, nemzetközi klinikai vizsgálatukban egyetlen haláleset sem fordult elő.

„Ezt a vizsgálatot 137 különböző vizsgálati helyen végeztük, és a rendelkezésre álló biztonságossági irányelvek alapján egyértelműen kézben tarthatók a mellékhatások – mondja dr. Jedd Wolchok, a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center Melanoma és Immunterápiás Szolgálatának vezetője. – E terápia globálisan biztonsággal alkalmazható.”

A szerzők az American Society of Clinical Oncology (ASCO) éves chicagói kongresszusán mutatták be eredményeiket a napokban, és ezzel egyidejűleg a New England Journal of Medicine című lapban is közzétették adataikat.

A nivolumab és az ipilimumab egyaránt oly módon hat, hogy támogatja az immunrendszert a ráksejtek elleni harcban, melynek eredményeként az immunrendszer elpusztítja azokat. Az ipilimumab hatása azon alapul, hogy blokkolja a CTLA-4-nek nevezett „kapcsolót”, melynek segítségével a ráksejtek normális sejtnek maszkírozzák magukat. Ez volt az első olyan hatóanyag, mely javította az előrehaladott melanómában szenvedő betegek teljes túlélését. A nivolumab ugyanennek a gyógyszercsoportnak egy második generációs képviselője, mely még specifikusabban veszi célba a PD1 nevű „kapcsolót”. Az ASCO kongresszusán korábban bemutatott másik vizsgálat szerint a nivolumab a tüdőrák kezelésében is hatásos lehet. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága az ipilimumabot és a nivolumabot egyaránt elfogadta a melanóma előrehaladott stádiumú, illetve műtéttel nem eltávolítható eseteinek kezelésére.

A két gyógyszer összehasonlításába a kutatók 945 olyan beteget vontak be, akik előrehaladott melanómáját korábban még nem kezelték. A résztvevők véletlen besorolás szerint ipilimumabot, nivolumabot vagy a két szer kombinációját kapták. Azt találták, hogy a nivolumab önmagában több mint kétszeresére növelte a betegség progressziójáig eltelt időt, szemben az ipilimumabbal (7 hónap vs. 3 hónap). Még jobb eredményeket értek el az ipilimumab és a nivolumab kombinációjával, ami átlagosan 11,5 hónappal növelte meg a progresszióig eltelt időt. Nagyobb volt a kezelésre reagáló betegek aránya akkor, ha a kezelési séma nivolumabot is tartalmazott: a kombinációs terápiára a betegek körülbelül 57 százaléka reagált, a nivolumab-monoterápiára 43 százalék, az ipilimumab-monoterápiára 19 százalék.

A nivolumab a tumor megkisebbítésében is jobban teljesített: az átlagos térfogatcsökkenés kombinációs terápia mellett 54 százalék, nivolumab-monoterápia mellett 34 százalék volt. Az ipilimumab önmagában ugyanakkor mindössze 6 százalékkal csökkentette a daganat térfogatát.

A betegek akkor reagáltak a legjobban a nivolumabra, ha daganatuk tartalmazta a PD-L1-nek nevezett molekulát, melyet a ráksejtek a PD-1 „bekapcsolására” használnak annak érdekében, hogy elrejtőzzenek a szervezet immunrendszere elől. A PD-L1-pozitív tumorban szenvedő betegek valójában ugyanolyan jól reagáltak a nivolumab-monoterápiára, mint a kombinációs kezelésre. A legjobb választ azonban azokban az esetekben észlelték a kombinációs terápiára, amikor a PD-L1 alacsony szinten volt jelen.

A kezelés leggyakoribb mellékhatásai: hasmenés, bőrkiütés, általános gyengeségérzés, viszketés és hányinger. A kombinációs terápiában részesült csoport körülbelül 36 százaléka lépett ki a vizsgálatból mellékhatások miatt, szemben a nivolumab-csoportban észlelt 8 százalékos és az ipilimumab-csoportban regisztrált 15 százalékos lemorzsolódási aránnyal.

Az ASCO szóvivője, dr. Jyoti Patel úgy fogalmaz, hogy az orvosok a PD-L1 molekula segítségével valószínűleg képesek lesznek azonosítani azokat a betegeket, akik profitálhatnak a nivolumab-monoterápiából, ezért meg lehet kímélni őket a kombinációs kezelés mellékhatásaitól.

A vizsgálatot a Bristol-Myers Squibb szponzorálta.

(Forrás: Drugs.com)

Dr. S. I.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés