hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Új feltételt szab a kormány a gyógyszertárvezetéshez

Közforgalmú valamint kórházi gyógyszertárat a jövőben kizárólag speciális szakképesítéssel rendelkező gyógyszerész vezethetne – áll a kormány honlapjára felkerült legújabb salátatörvény tervezetében. A kormány bevezetné a még engedélyezés előtt álló gyógyszerek rendelésének a lehetőségét is – ezzel hozzáférhetőbbé tenné az innovatív gyógyszerterápiás megoldásokat.

hirdetés

Legalábbis ez derül ki a legújabb egészségügyi salátatörvény tervezetéből. A fenti kormányzati elképzelés egyébként legfeljebb a fiatal patikusoknak jelenthet újdonságot, mivel alig másfél évtizeddel korábban is ez volt a gyakorlat. 2001-ig ugyanis kizárólag szakgyógyszerész állhatott közforgalmú illetve kórházi patika élén, ekkor azonban uniós jogharmonizációra hivatkozva megszüntették e feltételt. Most visszahoznák, igaz kellő türelmi idővel. E passzus törvényerőre emelkedése esetén tíz év múlva, legkorábban tehát 2025-től jelenne meg újból vezetővé történő kinevezés feltételeként a szakgyógyszerészi végzettség.

E képzési kötelezettséget a jelenleg 40 évnél fiatalabbak számára írnák elő, vagyis az intézkedés azokat érintené, akik 2025-ig nem töltik be az 50. életévüket. A részletes szabályokat miniszteri rendeletben fogalmazzák majd meg, s itt kap helyet azon szakképzések nevesítése is, amelyekre egy-egy gyógyszertár vezetéséhez feltétlenül szükség lesz.

A salátatörvénnyel a jogalkotó bevezetné az engedélyezés előtti gyógyszerrendelés lehetőségét is. Ezt azzal indokolják, hogy előfordulhatnak olyan esetek, amikor egy beteg részére a gyógyulás egyetlen reményét olyan gyógyszer jelentheti, amely klinikai kipróbálás alatt áll vagy állt, vagy amely tekintetében a forgalomba hozatali engedélyezési eljárás még csak folyamatban van. Az új jogszabály tehát javítani igyekszik az innovatív gyógyszerterápiás megoldások elérhetőségét.

Tekintettel az egyre jelentősebb idegenforgalomra, egyre több külföldi jelenik meg otthonról hozott receptjeivel a hazai patikákban. A külföldi vények egy részét azonban nem adják le, mivel arra a későbbiekben még szükségük van. A patikus nem csak a gyógyszerkiszolgálás tényét dokumentálja a recepttel, hanem az egyben pénzügyi bizonylatnak is számít, amelyet a számviteli törvény értelmében öt évig meg kell őriznie. A törvénymódosítás értelmében azokról a külföldi receptekről, amelyeket a gyógyszerek kiváltói magukkal visznek, másolatot kell készíteni a patikában, majd ugyancsak öt évig megőrizni.

Az egyes gyógyszertárak és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közötti elszámolás alapjául szolgáló dokumentumok tárolása egyébként nem olcsó mulatság a gyógyszerészeknek, hiszen évente 170 millió recepttel dolgoznak, évről évre tehát ennyi biztonságos raktározásáról kell gondolkodniuk mégpedig oly módon, hogy az OEP, a szak- vagy adóhatóság vizsgálódása esetén bármelyik, náluk öt éven belül kiváltott vényt prezentálni tudják.

A tervezet szól a településrészeken történő fiókgyógyszertár-alapítás lehetőségéről, illetve ennek menetéről, de arról is, hogy közforgalmú gyógyszertár csak akkor működhet, ha fiókgyógyszertárával együtt legalább heti 30 órában a lakosság rendelkezésére áll. Egy további passzus pedig arról is rendelkezik, hogy a gyógyszertár létesítési és működtetési határozat egy példányát a jövőben át kell adni a Magyar Gyógyszerészi Kamarának.

(A tervezet a kormány honlapjáról tölthető le.)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés