hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Új aminosavból új gyógyszercsoport

A Nature Chemistry című lap arról számol be, hogy sikerült egy olyan szintetikus aminosavat előállítani, mely képes befolyásolni a bioaktív peptidek 3D szerkezetét, ezáltal erősítik azok potenciálját.

hirdetés

A modern orvostudomány legnagyobb kihívása, hogy olyan gyógyszereket fejlesszen ki, melyek kellően hatékonyak a célponttal szemben, ugyanakkor minimális toxicitással és mellékhatással járnak a gyógyszert szedő beteg szempontjából. E sajátosságok közvetlen összefüggésben állnak a hatóanyag-molekula háromdimenziós (3D) szerkezetével. Ideális esetben a gyógyszer szerkezetét úgy építik fel, hogy az pontosan megfeleljen a betegséget okozó terápiás célponténak, ily módon nagy specificitással tudjon kötődni. A Nature Chemistry című lap arról számol be, hogy sikerült egy olyan szintetikus aminosavat előállítani, mely képes befolyásolni a bioaktív peptidek 3D szerkezetét, ezáltal erősíti azok potenciálját.

A jelenleg használt gyógyszereink jelentős része alapvetően a természetben előforduló peptidekből és proteinekből épül fel, melyek aminosavakból állnak. A peptidek és proteinek igen nagyfokú változatossága ellenére mindössze 20-féle természetes aminosav létezik, melyek mindegyike sajátos struktúrával és kémiai jellemzőkkel rendelkezik. Az egymáshoz kapcsolódó természetes aminosavak összerendeződve különböző 3D struktúrával bíró, következésképpen más-más biológiai feladatot ellátó peptideket és proteineket alkotnak.

Egészen a közelmúltig az aminosav alapú gyógyszerek túlnyomó többsége olyasmi volt, ami természetes formában is előfordul: ilyenek a hormonok (pl. inzulin), az antibiotikumok (pl. vankomicin), az immunszuppresszív szerek (pl. ciklosporin) stb. A betegségek gyógyításához azonban újabb és hatásosabb gyógyszerek kifejlesztésére van szükség. Világszerte nagy problémát jelent például a kórokozók antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája, mely csak újfajta antibiotikumokkal győzhető le. E szükséglet kielégítésének egyik módszere az irányított evolúció területe, melynek során laboratóriumi körülmények között utánozzák a természetes kiválasztódást, és ennek segítségével állítanak elő új peptideket és proteineket.

Az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) Christian Heinis által vezetett munkacsoportja olyan, egyedi struktúrával rendelkező szintetikus aminosavat állított elő, mely jelentősen megnöveli a terápiás peptidek és proteinek hatásosságát. A szintetikus aminosav szerkezetét tekintve igen hasonló a cisztein nevű természetes aminosavhoz. A cisztein azért egyedülálló a húszféle aminosav között, mert szulfurcsoportot is tartalmaz, ami lehetővé teszi számára, hogy „hidat” alakítson ki egy másik cisztein felé, ezáltal megváltoztatva a peptid vagy protein 3D szerkezetét, így annak működését is.

Az EPFL kutatói eredetileg öt ciszteinszerű aminosavat terveztek, melyek alapvető közös vonása, hogy nem egy, hanem két hidat tudnak ily módon kialakítani. Ezt úgy érték el, hogy a ciszteinben lévő szulfurcsoportot egy két szulfurcsoportot tartalmazó ággal helyettesítették. Az öt új aminosav szintetizálását követően aztán két bioaktív peptid szerkezetébe építette be azokat: az egyik a rák kialakulásában szerepet játszó enzimet gátolja, a másik a neuronokban található receptorokat blokkolja.

A szintetikus aminosavat tartalmazó ciklusos peptidek vizsgálata során Heinis munkacsoportja azonosította azokat a peptideket, melyek fokozott aktivitást mutattak. A legjobb neuronreceptor-inhibitor 8-szoros, a legjobb proteázinhibitor 40-szeres aktivitásnövekedést eredményezett.

„Erre nem számítottunk – nyilatkozta Christian Heinis. – Amikor egy természetes molekulával dolgozunk, az végül rosszabbul teljesít. Ez esetben éppen fordítva történt, ami nagyon reménykeltő.”

A szerzők most elsősorban a biciklusos peptidekre irányítják figyelmüket. A biciklusos peptidekkel olyan betegségeket is meg lehet célozni, melyek a hagyományos kis molekulákkal vagy nagy antitestekkel nem érhetők el.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: World Pharma News)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés