hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Új alapokon az együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Magyar Gyógyszerészi Kamarával.

hirdetés

Az ünnepélyes aktusra a gyógyszerészek szokásos, évenkénti köztestületi konferenciáján került sor a hét végén, ahol egyébként a patikusok először hallhatták az OGYÉI októberben kinevezett új főigazgatójának elképzeléseit egyrészt az általa vezetett hivatal jövőbeni működéséről, másrészt a gyógyszerészek, s ellenőrző hatóságuk további kapcsolatáról.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Ami az előbbit illeti, Szentiványi Mátyás fontosnak tartja az OGYÉI laboratóriumainak fejlesztését, a klinikai vizsgálatok csökkenésének megállítását, a szakértők képzését, a szakmai döntések gyorsítását valamint a Brexit adta lehetőségek kihasználását. Mindehhez részben jogszabályalkotásra van szükség, mint például a végleg-minta, alaki hiba szabályozása esetében, vagy az étrend-kiegészítő, gyógyszer és klinikai vizsgálatok regiszterének kialakításával.

A gyógyszerhatósági ügyeket illetően elmondta, hogy összesen 4083 egységen keresztül jutnak el a patikaszerek a rászorulókhoz. Ami az ellenőrzéseket illeti, a 2304 közforgalmú patikában 918 cél-, s 400 teljes körű ellenőrzés történt, a 683 működő fiókgyógyszertár közül 123-ban, a 194 kézi gyógyszertárból pedig 14-ben vették számba az előírások betartását.

Az intézeti és a gyógyszertáron kívüli forgalmazókkal együtt, összesen 1699 ellenőrzést hajtottak végre – bár az nem derült ki, hogy minderre milyen időintervallumban került sor. Az ellenőrzések eredményeként 598 gyógyszertár részesült figyelmeztetésben, illetve felhívásban, 102 egységet megbírságoltak, 6 patika tevékenységi engedélyét pedig visszavonták.

Az együttműködési megállapodással kapcsolatban Szentiványi Mátyás elmondta, hogy új alapokra kívánják helyezni az OGYÉI és az MGYK kapcsolatát, hiszen az elmúlt időszakban voltak olyan helyzetek, amelyek nem voltak méltóak e két nagy múltú intézményhez, s ezen szeretnének túllépni. Ezt szolgálja többek között az a folyamatos párbeszéd, amelyre három havonként kerül majd sor, asztalra téve a felmerülő problémákat, megoldandó feladatokat. Példaként a főigazgató a jogszabály módosítások előkészítését, a továbbképzések szervezését, minőségügyi kérdéseket, illetve az etikai-hatósági ügyeket említette.

A 2018. december 1-jei küldöttközgyűlésről
A VIII. Gyógyszerész Köztestületi Napok programjának utolsó eseményeként került sor a Magyar Gyógyszerészi Kamara ez évi II. küldöttközgyűlésére, amelyet a budapesti Danubius Hotel Arénában tartottak december 1-én.A beszámolót ellenszavazat nélkül, az elnök tartózkodásával fogadta el a küldöttközgyűlés.

A következő napirendi pont az Alapszabály módosítása volt. A Területi Elnökök Értekezlete (TEÉ) javaslatára, az országos elnökség által előterjesztett javaslat ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással fogadták el.

A harmadik napirendi pont a 2019-es költségvetés meghatározása volt, amit szintén ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással fogadtak el.

Végezetül az Etikai Kódex módosításáról döntöttek a küldöttek. Az Országos Etikai Bizottság és az Etikai Kollégium javaslatára készült előterjesztést 2 nem szavazattal és 3 tartózkodással fogadták el.

(Forrás: mgyk.hu)

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés