hirdetés
hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

Új, korai gyógyszercélpont Alzheimer-kór kialakulása ellen

Amerikai kutatók olyan kismolekulára bukkantak, amely a DYRK1 enzim gátlásával képes lehet késleltetni vagy akár megakadályozni több neurodegeneratív betegség, köztük az Alzheimer-kór kialakulását.

hirdetés

Az ASU-Banner Neurodegenerative Disease Research Center (USA, Arizona) kutatócsoportja a Molecular Neurobiology folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy DYR219 kódnevű kismolekulájú szerük hatásosan késleltette az Alzheimer-kór kialakulását állati modellszervezetekben.

Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan, progresszív neurodegeneratív betegség, melynek fontos jellemzője, hogy a sejteken kívül amiloid plakkok jelennek meg, valamint tau protein csomók alakulnak ki az idegsejtekben. Amikor az immunrendszer észleli az amiloid plakkokat, aktiválja az agy immunválaszát, ami igen sok ideig áll fenn, és egy olyan toxikus környezet alakul ki, amely az idegsejtek pusztulásához vezet. Az arizonai kutatócsoport ahelyett, hogy az Alzheimer-kór ezen jól látható tüneteit vette volna célba, inkább a plakkok és csomók kialakulásának okát próbálja megszüntetni, ez pedig vizsgálataik szerint az agy egyik kináz enzimének a DYRK1-nek a helytelen működése. A DYRK1 enzim magzat- és csecsemőkorban igen fontos szerepet játszik az agy és az idegpályák kifejlődésében, később azonban „ellenségessé” válva túlzott mértékű foszforilációt idézhet elő, ami az idegsejtek károsodásához vezet. Ez a hiperfoszforiláció áll többek között több más neurodegeneratív jellegű betegség, például a Down-szindróma és kialakulásának hátterében is.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálatok során a DYR219 igen kedvező eredményeket mutatott a DYRK1 működésének gátlásában, és állat modellszervezetekben azt figyelték meg, hogy jelentősen késleltette a plakkok és csomók megjelenését. A vizsgálatot végző kutatók szerint a fő oka annak, hogy nem a plakkok és csomók felszívódásának előidézésével, hanem kialakulásuk megakadályozásával próbálják meg gyógyítani vagy késleltetni az Alzheimer-kórt, egy olyan észrevétel volt, amelyet kísérleti egereknél vettek észre. Az egerekben ugyanis a plakkok és csomók lerakódása hirtelen történik meg, így ezek felszívódása is gyors javulást eredményezhet. Az emberi agyban viszont a plakkok és csomók megjelenése már egy nagyon súlyos állapotot tükröz, amely szinte irreverzibilis kognitív folyamatokkal jár, így a kutatók úgy vélték, hogy nem a tüneteket, hanem azok kialakulásának folyamatát kell célba venni.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés