hirdetés
hirdetés

Ugyanúgy hat, mint erekciós zavar esetén

Az erekcióképtelenség elleni legendás gyógyszer patikai forgalmazásának több mint tíz éve alatt nem csak a szexualitás új tudományos elemzését segítette elő. Hatóanyagával más betegségek is kezelhetők.

hirdetés

A tüdőmagasvérnyomás-betegségében (az úgynevezett primer pulmonális hipertóniában) már évek óta használják. Az is ismert, hogy tartós adagolása a verőerek falának számos megromlott funkcióját javítja. Ezért is mutatkoztak eredmények a kéz és a láb ujjainak érgörcsös rohamainál, a Raynaud-betegségben. A terápiás kísérletek szakadatlanul folynak, a tudományos közlemények száma meghaladja az ezret – írja a Népszabadság.

Most a bochumi Ruhr Egyetem és a rochesteri Mayo Klinika orvosai közös kutatással, kutyakísérletben igazolták azt a biokémiai mechanizmust, ami a sildenafil kedvező hatását egy újabb területen, szívelégtelenségben is megmagyarázza.

A szív falának diasztolés elernyedése a barlangos testekéhez hasonló. Ha ilyenkor sildenafilt adagolnak, a cGMP itt sem bomlik el, a merev szívfal enged feszüléséből, tágulékonnyá válik, és akadálytalanul képes a beáramló vért befogadni.

Az említett kísérletek beszámolója Kalkidau Bishu és Nazha Hamdani tollából a Circulation szaklap online kiadásában 2011. december 5-én jelent meg. A kutatócsoport vezetője, a bochumi Ruhr Egyetem élettanásza, Wolfgang Linke professzor e-mailbeli megkeresésünkre néhány nappal korábbi sajtónyilatkozatát idézte: jóllehet ismerjük a diasztolés szívelégtelenség okát, de hatékony gyógyszerünk nincs rá. A szívizom sejtjeiben egy titin nevű fehérje van, és ilyenkor úgy viselkedik, mint valami túlhúzott gumiszalag, ami sildenafil hatására enged a kóros feszülésből.

Egy 2008-ban indított amerikai–kanadai, placebokontrollos, Relax elnevezésű humánvizsgálat 2011 decemberében már be is fejeződött. Az eredményeket most értékelik.

Dr. Szenczi Tóth Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés