hirdetés
hirdetés

Túlkapacitások a gyógyszergyártásban

A globális cégek leállítanak vagy eladnak telephelyeket, és a hagyományos gyógyszerek helyett a biotechnológiával előállított rák- és autoimmun betegségeknél alkalmazott készítményekre térnek át, írja a Piac&Profit.

hirdetés

A gyógyszeriparban jelentkező túlkapacitások kialakulásának fő oka, hogy sok termék, amelyek gyártására üzemeket évtizedekkel ezelőtt felépítettek, elvesztették szabadalmi védelmüket. Példa rá a Novartis által előállított vérnyomáscsökkentő. A baseli központú konszern tavaly bezárta angliai gyárát, több svájci telephelyén pedig több mint 2000 munkahelyet szüntetett meg, ebből 1300-at a gyártásban. A lépéseket a vállalat vezetője a hajdan legnagyobb forgalmat hozó szer iránti erősen csökkent kereslettel indokolta.

Sok régebbi keletű készítmény generikus változatait már kelet-európai, kínai, indiai cégek állítják elő, gazdaságosabban. A McKinsey tanácsadó cég szakértői szerint az is tényező, hogy az automatizálásba való beruházásokkal jelentősen nőtt a termelékenység, így kevesebb gyár a korábbinál nagyobb kapacitásokkal tud dolgozni. Ugyanakkor sok termékből – a beviteli módok finomítása révén – kisebb mennyiségekre van szükségük a betegeknek. Tényezője a túlkapacitásoknak, hogy a gyógyszergyárak hagyományosan tartalékokat építenek be a gyártás tervezésénél, hogy ne veszélyeztessék hírnevüket termékhiány fellépésével, írja a Piac&Profit.

(forrás: Piac&Profit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés