hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Túlélni a telet – téli álom nélkül

Korán sötétedik, sokan álmosak, a legszívesebben aludnának… A több szabadban töltött idő segíthet az álmosság elnyomásában.

hirdetés

Az emberek nem alszanak téli álmot. Egyrészt, nincs szükségük energiaspórolásra, másrészt télen is elegendő mennyiségű táplálék áll rendelkezésre. Ennek ellenére az emberi szervezet alvás-ébrenlét ciklusaira is rányomja a bélyegét a tél. A Németországi Alváskutató és Alvásmedicinai Társaság elnöke, Alfred Wiater szerint „a fényviszonyok hatása a döntő” ebben a tekintetben.

Az állatok téli álma

Kiemelendő, hogy a téli almot alvó állatok sem alszanak hónapokon keresztül, hanem az ún. torpor (vagy ha hosszabb időszakra vonatkozik, akkor hibernáció) állapotában vannak. Ebben az állapotban az anyagcsere lelassul, a szervezet energiát spórol. A tartalék erőforrásokat elsősorban táplálkozásra és szaporodásra fordítja az állat. Ez valamennyi állatnál igaz, legyen szó barna medvéről vagy cickányról. Ellenben, állatfajonként különböző lehet, hogy mi váltja a téli álmot.

Míg egyes állatoknál a hőmérséklet csökkenése, másoknál a testzsírtartalom értéke vagy a napi fénymennyiség a jeladó. Érdekes módon a magas hőmérséklet, az aszályos időszak kezdete is kiválthat torport, mint például az a makimajmoknál 35 °C feletti hőmérsékleteknél tapasztalható.

Az állatok „álomból” való ébredésében valószínűleg a hipokretin (más néven orexin) hormonnak lehet szerepe, ami egyrészt táplálékfelvételre sarkall, másrészt mint jutalmazó anyag működik a szervezetben.

A téli álom védi a genetikai anyagot is

Bebizonyosodott, hogy a torpor vagy hibernáció egyfajta túlélési stratégia. Egyrészt védi az állatot attól, hogy más állatok zsákmányává váljon, és felfalják, másrészt a kromoszómakárosodások esélye is kisebb, mint a normál aktivitás esetén.

Jó lenne, ha az ember téli álmot aludna?

Ugyan az ember nem alszik téli álmot, a visszaszorított energiaszükséglet állapota bizonyos esetekben kívánatos lehet. Az USA Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala, a NASA például kifejezetten érdekelt az effajta kutatásokban. Az emberek mesterségesen előidézett „téli álma” ugyanis jelentősen könnyebbé tehetné például a jövőben a marsi missziókat. Ezen a területen jelenleg is történnek próbálkozások a hipotermiával, de annak az alkalmazása a szervezetbeni hatásai miatt erősen megfontolandó.

Hogyan élhető túl a tél? – téli álom nélkül…

A mindennapok problémáit illetően: ha valaki gyakran tapasztal fáradtságot, álmosságot a hidegebb évszakokban, akkor javasolt többet a szabadban tartózkodnia. Mivel a szabadban a fényintenzitás nagyobb, könnyebben ébren marad az ember. Nem árt a szabadtéri fizikai aktivitás sem, mivel az serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, hangzik a szomnológusok tanácsa.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés