hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Túladagolást visszafordító gyógyszerek az automatából

Olyan automatát helyeztek üzembe Cincinnatiben, amivel a gyógyszer-túladagolás esetenként végzetes következményeit megelőző készítményekhez lehet hozzáférni, írja a hvg.hu.

hirdetés

Daniel Arendt, a Cincinnati Egyetem klinikai gyógyszerésze az automata értékelése során arra jutott, hogy az ilyen szolgáltatások rendkívüli mértékben kiszélesíthetik az ártalomcsökkentő megoldásokhoz való hozzáférést.

Az automata ugyanis – egyebek mellett – naloxont adagol, ami orrspray vagy injekció formájában beadva az opioid-túladagolás akár végzetes hatásai ellen alkalmazható.

De vannak még az egységben éles tárgyak (például tűk) kidobására alkalmas tárolók, készletek a biztonságosabb injekciózáshoz és dohányzáshoz, továbbá terhességi tesztek és kötszeres dobozok is.

A 2021 februárjában kihelyezett automata egy gyógyszerfüggőket segítő program résztvevői számára hozzáférhető. Hogy az automata kódját megtudják, regisztrálniuk kell, és 90 napig élhetnek a lehetőséggel. Ennek leteltével van mód az újbóli regisztrációra is, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés