hirdetés
hirdetés
2021. november. 27., szombat - Virgil.
hirdetés

Tüdőrákban is jól teljesít a nivolumab

Teljesült a hatásosságot igazoló elsődleges végpont, ezért a tervezettnél hamarabb befejeződhetett a nivolumab III. fázisú vizsgálata a nem kissejtes tüdőrákban szenvedők körében.

A nivolumab nagyobb mértékben javítja az előrehaladott stádiumú vagy áttétet adó, laphámsejtes szövettanú nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC, non-small cell lung cancer) szenvedő betegek túlélését, mint a standard kemoterápia. A III. fázisú, véletlen besorolásos, nyílt CheckMate-017 vizsgálatban  docetaxellel vetették össze a nivolumab (Opdivo, Bristol-Myers Squibb) hatásosságát és biztonságosságát olyan NSCLC-betegek körében (n=272), akik korábban már részesültek kezelésben. A nivolumabot kéthetenkénti gyakorisággal, 3 mg/kg-os adagban, intravénás infúzióban, a docetaxelt 75 mg/m²-es iv. dózisban, 3 hetente kapták a betegek.

Ez az első olyan vizsgálat, amely a tüdőrák terápiájában túlélésnyereséget igazol az immunmoduláns kezelés javára. A vizsgálat kiterjesztéseként a Bristol-Myers Squibb minden részt vevő betegnek felajánlja a nivolumab-kezelés folytatását vagy az erre való átállítást, ami egyrészt a hatásos kezeléshez való azonnali hozzáférést jelent a betegeknek, másfelől a hosszú távú túlélésről is információval szolgál.

Elemzők szerint a gyógyszer-engedélyező hatóságok még idén jóváhagyhatják a nivolumabot a nem kissejtes tüdőrák terápiájára. A Bristol-Myers Squibb provizórikusan az amerikai (FDA) és az európai gyógyszer-hatóságnál (EMA) is kérvényezte már az ez irányú indikáció jóváhagyását, és ehhez a legfrissebb adatokat is mielőbb benyújtja a hatóságoknak.

A checkpoint-receptor-gátló nivolumab a T-sejtek felszínén expresszálódó PD-1 receptor blokkolásával készteti az immunrendszert a daganat elleni harcra. A nivolumab a PD1-gátlók csoportjának világelső képviselője, amelyet Japánban tavaly júliusban, az Egyesült Államokban pedig a tavalyi év végén engedélyeztek az inoperábilis vagy áttétet adó és terápiarezisztens melanoma terápiájára.

 

Vetélytárs

A nivolumab fő kompetitora a vele azonos hatásmechanizmusú pembrolizumab (Keytruda, Merck & Co), amelyet szintén vizsgálnak a tüdőrák terápiájában, és a hírek szerint az MSD gyorsított ütemben szeretné lezárni az engedélyezéshez kulcsfontosságú vizsgálatokat  annak érdekében, hogy a pembrolizumab indikációja már az idei év derekán bővülhessen az NSCLC terápiájával. Az inoperábilis és áttétes melanoma kezelése terén sikerült versenyelőnyre szert tennie az amerikai piacon (Az FDA regisztrálta a Merck PD-gátló immunbiológiai terápiáját melanóma ellen), ahol ilyen indikációval bő három hónappal korábban (2014. szeptember elején) kapott forgalomba hozatali engedélyt, mint a nivolumab.

(Forrás: Bristol-Myers Squibb, Medscpae)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés