hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Tudományos próba

Egy szkeptikust, valamint egy orvos-természetgyógyász házaspárt ültettünk egy asztalhoz, hogy győzzék meg egymást – írja páros interjúja elejére a Délmagyar.

hirdetés

A kétórányi beszélgetésből egy rövid, a homeopátiával foglalkozó részt idézünk:

– Kezdjük az első témával, a homeopátiával. A homeopátia leegyszerűsítve azt mondja, hogy kutyaharapást szőrével. Azzal gyógyít, ami a betegséget is előidézi.
Boldogkői Zsolt: A homeopátiának olyan abszurdak az alapelvei, hogy elvileg meg sem kellene vizsgálni tudományosan. De megvizsgálták, és azt állapították meg, hogy a placebohatástól nem elkülöníthető hatása van. Ennek a módszernek az alapelmélete, hogy minél inkább felhígítunk egy szert, az annál hatásosabb. Ez szembemegy a modern tudomány minden elvével. Ráadásul olyan hígításokat alkalmaznak, aminek köszönhetően a homeopátiás szerek egy részében egy darab hatóanyag sincs. Ezt a paradoxont úgy oldják fel, hogy azt állítják, a vízmolekula emlékszik a hatóanyagra. Ez elég problémás dolog, tekintve, hogy a víznek nincs memóriája.
Petrov Jurij: Ebben is van logika. De nekem mint gyakorló orvosnak nehéz elvonatkoztatnom a sok pozitív eredménytől. Placebohatás hogy tudna csillapítani lázat vagy magas vérnyomást? Reumatikus panaszoknál például rendszeresen használjuk ezt a módszert, és látjuk a jótékony hatását. Vannak grafikonok, amik azt mutatják, hogy a homeopátiának a placebohatásnál jóval erősebb hatása van.
Petrovné Ráti Lilla: Nem szabad elfelejteni azokat a betegségeket, ahol komoly mellékhatásokkal bíró gyógyszereket adnak az orvosok. A pánikbetegeknek például csökken a koncentrációs képességük a gyógyszertől. Ha ezt helyettesítjük egy homeopátiás szerrel, amitől könnyebben tanul, és még aludni is tud, akkor segít az a bogyó vagy nem?
Petrov Jurij: Természetesen nem gyógyítunk homeopátiával komoly betegséget, de ezek a készítmények adhatnak a szervezetnek egy pluszsegítséget ilyen esetben is. Vagyis a homeopátiás szereket nem a gyógyszerek helyett, hanem azok mellett érdemes alkalmazni.
Boldogkői Zsolt: Ebben az esetben viszont nem tudjuk bebizonyítani, hogy a homeopátiás szernek volt-e hatása, vagy csupán a gyógyszernek.

– Ha már a placebohatásról beszélünk: a betegnek nem teljesen mindegy, ha jobban lesz, hogy mitől – konkrétan egy szertől vagy csupán a hittől, hogy a beadott orvosság segít rajta?
Boldogkői Zsolt: Lehet, hogy a betegségtudata csökken, de ettől még nem lesz sokkal jobban. A placebo komoly betegségeket nem tud meggyógyítani, csak szubjektív tünetekre jó. Azt a kicsi hatást viszont miért nem váltjuk ki hagyományos orvoslással, hatékony gyógyszerek kísérőjeként? Ha a hagyományos orvoslás normálisan működne, óriási placebohatása lehetne. Sajnos a pénztelenséggel azonban ennek jó részét elveszítjük” – olvasható a delmagyar.hu-n.

(forrás: Délmagyar)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés