hirdetés
hirdetés

Tudatformáló kampány indult a biztonságos gyógyszerhasználatért

Orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára. A fiatal gyógyszerészek által elindított SzeddViddVédd www.szeddviddvedd.hu program legfőbb üzenete, hogy ne tároljunk otthon lejárt vagy szükségtelenné vált gyógyszereket, hanem vigyük vissza őket a gyógyszertárba.

hirdetés

A szervezők rámutatnak: 2017-ben Magyarországon 22 175 orvosi ellátást igénylő mérgezési esetet jelentettek – ezek közel egyharmada gyógyszermérgezés volt. Különösen veszélyeztetettek az 1–4 év közötti gyermekek, ebben a korcsoportban történik ugyanis a – döntően véletlen – gyermekkori mérgezések fele, amelyekben ugyancsak kulcsszerep jut a rosszul tárolt gyógyszereknek. A kampányt többek között a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke dr. Póta György, az Országos Mentőszolgálat szóvivője Győrfi Pál, illetve a közösségi médiás edukációs tevékenységéről ismert dr. Novák Hunor gyermekorvos is felkarolta.  

A magyar emberek többsége tart otthon gyógyszereket, de csak kevesen nézik át félévente a házipatikájukat és szabadulnak meg biztonságosan a lejárt piruláktól – hívják fel a figyelmet a SzeddViddVédd kampány szervezői. Sokkal gyakoribb az, hogy lejárt szavatosságú, feleslegessé vált – nem ritkán “örökölt” – gyógyszereket évekig tárolnak, pedig ezek többféle kockázatot is hordoznak.

“A fel nem használt, szükségtelen gyógyszerek tárolása önmagában is egészségügyi kockázatot jelent, különösen a legkisebbekre nézve. A lejárt gyógyszerek ráadásul nemcsak hatástalanok, hanem károsak is lehetnek, a kommunális hulladékba kerülő régi készítmények pedig fokozottan terhelik a környezetünket” – foglalta össze dr. Kulcsár Nikolett, gyógyszerész a SzeddViddVédd kampány szervezője. Hozzátette: kevesen tudják, de minden közforgalmú gyógyszertárban leadhatjuk a szükségtelenné vált vagy lejárt gyógyszereket. Az ügyféltérbe kihelyezett gyűjtődobozba tehetjük a maradék gyógyszereket tartalmazó műanyag gyógyszeres dobozokat, a buborékfóliába (blister) csomagolt tablettákat és a folyékony készítményeket tartalmazó – jól lezárt – üvegeket is.

Nem szabad a gyűjtőbe dobni a fecskendőket, a tűz- és robbanásveszélyes anyagokat és a higanytartalmú termékeket – ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérjük a gyógyszertári szakemberek segítségét. Ha nincs a patikában az ügyféltérbe kihelyezett gyűjtődoboz, akkor is forduljunk bizalommal a gyógyszertárban dolgozókhoz. Minden gyógyszertár köteles átvenni és szakszerűen gyűjteni a visszavitt gyógyszereket.

A SzeddViddVédd szakértői szerint erre nem csak saját és családunk biztonsága miatt van szükség. A fejlődő egészségügyi ellátásból adódó szélesebb körű gyógyszerhasználat miatt az elmúlt évtizedekben folyamatosan nő a vízkörforgásba visszakerülő kemikáliák aránya: már a hazai élővizekben is kimutatható egyes gyógyszermolekulák jelenléte. Ezt a folyamatot tovább súlyosbítja, ha a feleslegessé váló gyógyszerek nem a gyógyszertári gyűjtőbe, hanem a kommunális hulladékba kerülnek, és közvetlenül visszajuthatnak a természetbe.

Nem gyermekjáték!

A SzeddViddVédd kampányban szerepet vállaló ismert egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy az otthon tárolt gyógyszerek önmagukban is egészségügyi kockázatot jelentenek. 

Dr. Kulcsár Nikolett rámutatott: a legveszélyeztetettebbek az 1–4 év közötti gyermekek, ebben a korcsoportban történik ugyanis – a jellemzően véletlen – gyermekkori mérgezések több mint 50%-a. 2017-ben mintegy 2000 esetben kerültek ehhez a korosztályhoz tartozó gyermekek mérgezés miatt orvoshoz, többségük ipari és háztartási szerek és gyógyszerek miatt.  

A szakemberek szerint többgenerációs családokban fokozott figyelemmel kell kezelni és tárolni a nyugtatókat és a szív- és érrendszerre ható készítményeket, hiszen a gyermekeknél akár 1-2 szívritmusszabályozó-tabletta is szívmegállást okozhat.

A gyermekek esetében sokszor nem nagy mennyiségű gyógyszer okoz mérgezést, hanem olyan hatóanyagú gyógyszer kerül a kezükbe, amelyből egy szem is komoly egészségkárosodást okozhat.

A gyógyszerek természetesen nem csak a gyermekekre lehetnek veszélyesek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataiból kiderül: a hazai mérgezési statisztikában második helyen áll a gyógyszermérgezés. A 2017-ben ellátott 22 175 esetből 11 254 esetben (50,75%) alkohol, 6992 esetben gyógyszer (31,53%), 1723 esetben pedig ipari és háztartási szerek (7,77%) álltak a mérgezések hátterében.

A kampány szakértői szerint az is rossz beidegződés, hogy sokan – a későbbi felhasználás szándékával – elteszik a be nem fejezett kúrákból megmaradt gyógyszereket. Ez gyakran – különösen például a megmaradt antibiotikumok esetében – „öngyógyító próbálkozásokhoz”, avagy felesleges gyógyszerszedéshez vezethet.

A fel nem használt gyógyszerek továbbadása, másokkal való megosztása sem ajánlott: egy adott készítményt, adott dózisban és konkrét használati javaslattal írnak fel a betegeknek, így valószínűleg a segítő szándék ellenére sem érjük el a kívánt hatást másoknál, rosszabb esetben pedig rontunk és nem javítunk a beteg állapotán. Ráadásul minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai – az orvos ezeket mérlegelve, a beteg aktuális állapotát felmérve, és az egyéb szedett gyógyszerekkel való lehetséges interakciót is szem előtt tartva írja fel a gyógyszereket.

Néhány könnyen megfogadható jótanács a SzeddViddVédd kampány szervezőitől:

  1. A gyógyszereket mindig az előírás szerint tároljuk (fényvédett, hűvös helyen, hűtőben stb.)!
  2. A gyógyszereket mindig tartsuk az eredeti csomagolásukban, így később is tudni fogjuk a gyógyszer nevét, hatóanyagát, lejáratát. (Érdemes megtartani a papírdobozt és a betegtájékoztatót is.)
  3. Ne osszuk meg másokkal a nekünk felírt gyógyszert!
  4. A gyógyszereket mindig gondosan zárjuk el vagy tegyük elérhetetlen helyre, nehogy gyerekek kezébe kerüljenek!
  5. Soha ne használjunk olyan gyógyszert, amelynek a színe, illata vagy állaga eltér a megszokottól!
  6. Félévente nézze át házipatikáját és szabaduljon meg a lejárt szavatosságú készítményektől, és azoktól is, amelyeknek felhasználhatósága megkérdőjelezhető (pl.: nem tudja mire írták fel, nem olvasható a szavatossági ideje, nedvesség vagy hőhatás érte stb.)
  7. A lejárt, feleslegessé vált gyógyszereket ne dobja a szemétbe, hanem vigye vissza a patikába, és dobja be az ott elhelyezett gyűjtőládába vagy adja át a gyógyszertárban dolgozóknak.

 

További információk:

 

Honlap:https://www.szeddviddvedd.hu

Facebook: www.facebook.com/szeddviddvedd

Kampányvideó:https://www.facebook.com/szeddviddvedd/videos/298747980943325

(forrás: PR-ego)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés