hirdetés
hirdetés

Transzparens gyógyszeripari szerződések?

A gyógyszercégeknek 2016-tól nyilvánosságra kell hozniuk az orvosokkal és az egészségügyi intézményekkel kötött szerződéseik legfontosabb adatait, úgy, hogy beazonosítható legyen, hogy a támogatott mire és mekkora összeget kapott.

hirdetés

Átláthatóbbá teszi a gyógyszercégek promóciós tevékenységét az az etikai irányelv, amely 2016 januárjától kötelező az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége tagvállalatainak – olvasható a Világgazdaságban. A lap ismerteti: a cégeknek nyilvánosságra kell hozniuk az orvosokkal és az egészségügyi intézményekkel kötött szerződéseik legfontosabb adatait, úgy, hogy beazonosítható legyen, hogy a támogatott mire és mekkora összeget kapott.

Annak ellenére, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet az orvoslátogatókra vonatkozó promóciós szabályok megszegése miatt jóval nagyobb bírságokat is kiszabhatna – egy forgalmazót 25, egy gyártót pedig akár 500 millió forintra is büntethetne –, tavaly összesen 76, idén pedig 20,5 millió forint értékben bírságoltak, amiből a legmagasabb összeg 50 millió forint volt – derül ki a cikkből.

A PharmaOnline az elmúlt napokban interjút közölt az OGYI főigazgatójával. A beszélgetés során megírtuk: Koncz József, a négy gyógyszeripari szövetség közös etikai bizottságának elnöke egy őszi, gyógyszerkommunikációs konferencián elmondta, van olyan hazai érdekvédelmi szervezet, mely azt fontolgatja, hogy a tagjai körében kötelezővé tenné az ipar és az orvosok közötti szerződések nyilvánosságra hozatalát. Amerikában ez működő modell. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a GYEMSZI OGYI főigazgatója, dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda mennyire látja mindezt hazánkban kivitelezhetőnek? Vajon javítaná-e ez az intézkedés a gyógyszeripar presztízsét. 

A gyógyszerügyi hatóság vezetője szerint nagyon hasznos kezdeményezés lenne, vélhetően visszaszorítaná az etikátlan együttműködéseket az ipar és az orvosok között. „Pillanatnyilag hatósági jogkörünkben van lehetőségünk arra, hogy megvizsgáljuk a gyártók és az orvosok közötti szerződéseket. Ennek során gyakran találkozunk olyan szerződésekkel, amelyeknél bizonyítható az értékaránytalanság a teljesítés és a kifizetések között, másrészt összefüggés tárható fel az ilyen szerződések és a gyógyszerfelírási szokások között. A honlapunkon közzétesszük az egymillió forint vagy az azt meghaladó összegű pénzbírságot megállapító, valamint a pénzbírság mértékétől függetlenül az ismételt jogszabálysértést megállapító jogerős határozatokat. Idén a gyógyszerismertetési szabályok megsértése miatt a legnagyobb bírság ötvenmillió forint volt. Visszatérve a kérdésére, hangsúlyozom: támogatom a transzparenciát, ugyanakkor nyilvánvalóan az adatvédelemre vonatkozó jogszabályokat is be kell tartani."

Nem okozna osztatlan lelkesedést ez a felvetés – állítja dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda, másrészt  – mindamellett, hogy egyeseket érzékenyen érintene – összességében a hivatás gyakorlóinak előnyére válna, növelné a hivatás presztízsét. Ma jól érzékelhető, hogy az orvosokat körüllengi egyfajta gyógyszergyári korrupcióra utaló gyanú, így azok is sérülnek és védtelenek, akik etikus magatartást tanúsítanak és egyáltalán nem érintettek.

Titkok és adatok – interjú a gyógyszerügyi hatóság vezetőjével – kattintson ide! 

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés