hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Tovább könnyítettek a gyógyszerek és oltóanyagok importján

Az európai közös vakcina engedélyezést is megkerülő újabb import szabályokat hagyott jóvá a kormány egy friss rendeletmódosításban, szúrta ki a Népszava.

hirdetés

Ez tovább könnyíti a még nem törzskönyvezett koronavírus elleni gyógyszerek és oltóanyagok importját és hazai felhasználását. Egy korábbi rendelet már lehetővé tette ilyen, uniós törzskönyvvel nem rendelkező szerek behozatalát a világ más részeiről, ám azoknál még feltételül szabta, hogy a honi gyógyszerhatóság vizsgálja a biztonságosságukat és hatásosságukat, s az alapján engedélyezze a felhasználásukat. Így kerülhetett szóba, hogy Magyarországon esetleg az uniós teszteken át nem esett orosz, illetve kínai vakcinát alkalmazzanak.

A mostani rendeletmódosítás ezt a kaput tágra nyitja, s azt mondja, hogy az ilyen szerek már akkor is behozhatók, ha azokat az unióban, illetve néhány ahhoz társult országban már alkalmazzák. Ez esetben nem kell a magyar gyógyszerhatóságnak garanciális vizsgálatot végeznie, ehelyett beérjük azzal, hogy szert az Európai Gazdasági Térség (EGT) országainak valamelyikében jóváhagyták,  akár ideiglenes felhasználási engedélyt kapott. (Az EGT csoportjába nem csak az uniós országok tartoznak, hanem Izland, Liechtenstein, Norvégia.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés