hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Tovább élhetnek a napimádók?

A napozás a bőrrák kockázatát növeli, de más betegségek kockázatát csökkenti – derült ki egy kutatásból, melyet az otszonline.hu közöl.

hirdetés

Paradox, és egyelőre még nem tisztázott: aki gyakran és tartósan napozik, az egyrészt várhatóan hosszabb ideig él, mint aki kerüli a napot. Másrészt a gyakori és erős napsugárzás növeli a bőrrák és ezen belül az akár halálhoz is vezető melanóma kialakulásának kockázatát. Egy hosszútávú svéd tanulmány eredményei szerint bár a nem napozó nők kisebb valószínűséggel lesznek bőrrákosok, viszont gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri, vagy egyéb megbetegedésekben, mint napozó társaik. Az extrém napimádók összességében átlagosan tovább élnek, azonban náluk magasabb a rákos megbetegedés kockázata. Csak abban az esetben adhatnánk konkrét javaslatokat a napozás gyakoriságát és időtartamát illetően, ha pontosabban lehetne mérni annak hasznát és kockázatait – írja a tudományos portál a Wissenschaft aktuellben megjelent tanulmány alapján.

Az eredmények azt mutatták, hogy a rendszeresen napozó nők hosszabb élettartama annak köszönhető, hogy esetükben alacsonyabb a szívinfarktus, és a stroke kockázata, vagy az, hogy más betegségben – a rákot kivéve – haljanak meg. Meglepő módon a dohányzáshoz hasonlóan erős rizikófaktornak bizonyult az extrém napkerülés. Éppen ezért a 60 éves dohányzó, gyakran napozó nők két évvel hosszabb életre számíthattak, mint a szintén dohányzó, de a napfürdőt kerülő társaik. Összességében azok, akik leginkább kerülték a napozást 0,6-2,1 évvel hamarabb haltak meg, mint mások. Emellett a rák, mint halálozási ok, kisebb jelentőségű volt.

(forrás: OTSZ Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés