hirdetés
hirdetés
2022. június. 30., csütörtök - Pál.
hirdetés

Tömören az arthrosisról

Egyes irodalmi adatok szerint a pusztuló ízületi porc pótlására nincs messze a chondrocyta transzplantáció rutinszerű alkalmazása és az őssejtterápia sem. A mai hétköznapi rutin azonban még egészen más pontokon követel figyelmet – az ízületek védelméért a gyógyszerész is sokat tehet jó tanácsaival. Összefoglaltuk az arthrosissal kapcsolatos leglényegesebb tudnivalókat.

hirdetés

Melyik az a betegség, amely már a dinoszauruszokat is gyötörte, és korunk emberének is gyakran okoz szenvedést, nem az öregedés következménye, de előfordulása a kor előrehaladtával növekszik? A találós kérdésre, sajnos, túl sokan tudják a választ: csak az Egyesült Államokban a 25 évnél idősebbek 6,8%-a szenved tüneteket okozó kézarthrosisban, a 45 éven felüliek 16,7%-a térd, 9,2%-a csípőarthrosisban. A betegek 50%-a munkaképes korú, de a munkakiesésnél is nagyobb gond, hogy az arthrosis kétszeresére emeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát és mortalitását. A zsigeri zsírszövetben zajló, kis intenzitású gyulladás során termelt citokinek egyaránt hozzájárulnak az arteriosclerosis, a 2-es típusú diabetes, a vastagbélrák és az arthrosist kialakulásához. Az elhízás, a statikai és anatómiai eltérések, endokrin faktorok szintén felelősek lehetnek, míg a primer arthrosis kialakulásában 50-70%-ban genetikai faktorok állnak a háttérben. A normális ízület túlterhelése is közrejátszik, gondoljunk a labdarúgók térd- vagy a földművesek csípőarthrosisára. Az izomzat öregedéssel vagy mozgásszegény életmóddal járó gyengülése pedig az ízületet instabillá, sérülékennyé, duzzadttá, fájdalmassá teheti. A fájdalom pedig reflexesen tovább csökkenti az izmok erejét, jelentősen, fokozza az ízület instabilitását.

Nyugalomban nincs fájdalom – eleinte

Eleinte csak hosszabb ülés, fekvés után tapasztal nehézséget a beteg: az elindulás a legnehezebb, legfájdalmasabb, majd néhány lépés után az ízület bejáródik. Erre mondják, hogy mechanikus jellegű – vagyis terhelésre, mozgásra jelentkező vagy „indítási” – fájdalom. Hamarosan azonban az arthrosis gyulladásos stádiuma is kialakul, és ekkor már nyugalomban is érez a beteg fájdalmat, bár mozgásra, terhelésre ez is fokozódik. Ennél is előrehaladottabb stádiumban az ízület mozgáskorlátozottsága, instabilitása, túlzott mozgathatósága és/vagy kontraktúrája jellemző. A mozgáskorlátozottság és hipermobilitás együttesen is előfordulhat: a kézujj például nem hajlítható vagy nyújtható teljesen, viszont rendellenesen mozgatható oldalra. A csípőízület kivételével látható formában jelentkezik az ízületi deformitás – sokszor már akkor keménynek, csontosnak tapintható, amikor röntgenelváltozás még nincs. Meg is duzzadhatnak (tapintható folyadékgyülem).

A csípőízületre az arthrosisának lassú, folyamatos progressziója jellemző. A kézarthrosis előrehaladása megállhat, a beteg tünetmentessé is válhat. A térdarthrosis lefolyás színesebb, gyakran tarkított gyulladásos epizódokkal, de progressziója megállhat.

Kell-e röntgenfelvétel?

A nemzetközi diagnosztikai ajánlások nem teszik kötelezővé röntgenfelvétel készítését, az arthrosis e nélkül is diagnosztizálható. Az elkülönítő diagnosztika, az esetleges alaki elváltozások és a betegség progressziójának megítélése céljából mégis javasolt röntgenfelvétel készítése. Térd-, csípő-, illetve kézarthrosis esetében legjobb az összehasonlító felvétel, a térd esetében álló testhelyzetben. A röntgenelváltozások közül az ízületi peremen megjelenő kinövések után jellemző az ízületi rés beszűkülése vagy a porc alatti csontciszták megjelenése.

De azért is hasznos a röntgen, hogy kizárhassunk más betegségeket. Arthrosisos térden vagy kézen is kezdődhet pl. rheumatoid arthritis, arthritis psoriatica, köszvény vagy álköszvény.

Az arthrosisos ízületek 60%-ában az ízületben kalcium kristályok (kalciumpirofoszfát-dihidrát, kalciumhidroxiapatit, kalciumkarbonát), esetleg koleszterin kristályok mutathatók ki. A kristályok a porcok és más ízületi képletek (pl. meniscusok, discus articularisok) meszesedését okozhatják, a kalcium kristályok sokszor mészrögöket alkotnak, ami a röntgenen kimutatható.

Végül az is a röntgen elvégzése mellett szól, hogy az arthrosisnak egyelőre nincsenek klinikai gyakorlatban használható laboratóriumi tünetei.

A betegtájékoztatás fontossága

Igen fontos a beteg felvilágosítása. Talán nem is az a lényeg, hogy megérti-e betegség lényegét, hanem az, hogy kilátásaihoz tudnia kell, mit érhet el a fogyás és az életmód-változtatás segítségével, és tudnia kell arról, hogy az ízületeit használnia kell: a fizikai aktivitás megtartása fontos, de a túlterhelés kerülendő. A gyógyszerész segédeszközökre is felhívhatja a beteg figyelmét: a kezek éjszakai sínezésére, a térd helyzetének korrigálására a cipő sarokrészébe helyezett parafaékkel, a patella megfelelő tapasszal való elhúzásának előnyeire, a térdrögzítőkre, a bot alkalmazásától várható előnyökre. Mivel azonban előnyösebbek az aktív kezelési módok, érdemes felhívni a figyelmet a rendszeres mozgás fontosságára (úszás, biciklizés, sőt kocogás is), a gyógytornára, a fizioterápiás kezelésekre és a gyógyfürdőkre (beleértve a helyi meleg kezelést – paraffin- vagy iszappakolást, nagyfrekvenciás elektroterápiát).

A gyógyszeres kezelés főbb elvei

Felületes ízületek fájdalmának csökkentésére alkalmasak fájdalomcsillapító kenőcsök (pl. Ung. contradoloricum – FoNo), jó hatású a lidokain tapasz. Magyar felfedezés, bár hazánkban nem elterjedt, a kapszaicin fájdalomcsillapító alkalmazása. Alkalmazhatunk nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-okat) kenőcsben, krémben, tapaszban is. Megfelelő vivőanyaggal jó terápiás koncentráció érhető el (pl. a térdízület szöveteiben) elhanyagolható szérumkoncentráció mellett. Így a mellékhatások gyakorisága és súlyossága nagyságrendekkel csökkenthető. Percutan kezelésre legalkalmasabb a ketoprofen és a diklofenak (BMC Musculoskeletal Dis 2004;5:28-36).

Orális fájdalomcsillapítóként először az egyszerű szerek használhatók (metamizol, paracetamol). Szükség esetén egymással, NSAID-okkal, gyenge opioidokkal is kombinálhatók.

Az NSAID-okat szükség esetén orális fájdalomcsillapítóként, de főleg gyulladáscsökkentőként alkalmazzuk, elsősorban gyulladásos tünetek esetén. A COX-1 gátlók gyomor-bél rendszeri mellékhatásai gyakoriak, dózis- és kezelési időfüggőek. Lehetőség szerint ne alkalmazzuk néhány hétnél, hónapnál tovább, különösen 65 éves kor felett. Gyulladáscsökkentő hatása a teljes napi dózisnak van. A COX-2 gátlók gasztrointesztinális mellékhatásai nagyságrenddel ritkábbak, szív- és érrendszeri mellékhatásaik valamivel gyakoribbak.

A kondroitinszulfát és glükózaminszulfát, a hialuronát, doxiciklin és diacerhein bizonyítottan lassítja a porcvesztést. A doxiciklin a porcbontó mátrix metallo-proteinázokat és az NO-szintézist gátolja.

A kondroitinszulfátot (napi 800 mg) és a glükózaminszulfátot (napi 1600 mg) mai felfogásunk szerint folyamatosan, szünetek beiktatása nélkül alkalmazzuk, hisz a porcvesztés gátlását kimutató vizsgálatokat is folyamatos adás során végezték. Az enyhe és középsúlyos fájdalommal járó arthrosis okozta fájdalmat néhány héten belül szignifikánsan csökkenthetik.

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a kondroitinszulfát és glükózaminszulfát együttes adása előnyösebb lenne, mint bármelyik külön. A kondroitinszulfátot és a glükózaminszulfátot néhány hónaponként vagy évenként váltogatva lehet azonban adni.

Ma már vannak olyan nagy molekulasúlyú hialuronát készítmények, melyekből félévente-évente elég egyetlen intraarticularis injekció.

Amire figyelni kell

Az NSAID-ok szedésekor fokozott kockázati tényező a 65 év feletti kor, fekély vagy vérzés az anamnézisben, alvadásgátlók, kortikoszteroidok vagy acetil-szalicilsav szedése 75 mg-nál nagyobb dózisban. Gyomorvédelemre csak protonpumpagátlók, illetve dupla dózis famotidin alkalmas. Thrombocyta-aggregáció gátlóval együtt adhatók, de ez a gasztrointesztinális mellékhatások kockázatát növeli. Az NSAID-okat ne kombináljuk egymással (rá kell kérdezni!), mert hatásuk nem adódik össze, viszont mellékhatásaik kockázata nő.

Egészséges fiataloknak, középkorúaknak adható 2-3 hétig a 100 mg fenilbutazont és 2 mg prednizolont tartalmazó kombinációs készítmény. Az NSAID-ok kombinálhatók egyszerű fájdalomcsillapítókkal, illetve enyhe opioidokkal. A vérkép, a széklet vértartalma mellett a vesefunkció is ellenőrzendő (fiatalabb korban is okozhatnak interstitialis nephritist!).

A D-vitamin-hiány gyorsítja a porckopást, gyöngíti az izomerőt, ezért érdemes vizsgálni, van-e D-vitamin-hiánya a betegnek.

Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés